2015. jún 16.

Jurassic World - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Jurassic World - kritika

Eljött a régóta várt pillanat! Végre visszatérhetünk kedvenc dínós kalandparkunkba és ujra élhetjük a csodát amit anno Steven Spielberg megálmodott. Legalábbis ezt próbálták nekünk eladni a marketing alatt, de lássuk hogy valójában mit kaptunk. Egy igazi nosztalgiázós filmet ami méltó folytatása a nagy előd(elődök)nek vagy egy teljesen új a régit semmibe vevő produkciót. Igazából mind kettőt.

A történet szerint minden baljósló előzmény ellenére a jurassic park megnyitja kapuit és mindenki számára látogatható aki kifezeti a valószínűleg olcsó jegyárat. Ám a nem várt fordulat hogy hiába a dínók és a temérdek látványosság mivel szépen lassan az emberek érdeklődése alábbhagy a park iránt ezért a vezetőség azzal az ötlettel áll elő hogy csinálnak egy génkezelt teljes új dinoszauruszt ami majd újra felkelti az érdeklődést. Ezen teretmény elkészül és nagyobb mint a t-rex, valamint szuperinteligens és még csúnya is. Meg is történik a baj, a dínó elszabadul és jöhet a futás meg a sikítás.

Először azzal kezdeném ami tetszett filmben mert volt egy pár dolog. A dínók jól néznek ki!!! Ezt csak azért mondom mert a korai trailerek láttán eléggés sok ember ki volt akadva hogy ez mégis hogy néz ki de megnyutatok mindenkit, tényleg odatették magukat az alkotók és már már esztétikusan hozták létre a dinókat, valamint a mozgásuk is még mindig teljesen hiteles volt. Aztán az igazán tiszteletre méltó volt hogy milyen figyelmesen bántak az első filmre való utalásokkal( a második és harmadik eseményeit meg nem történtnek tekinti a film) és eléggé bőkezűen is bántak ezekkel és mégsincs eröltettség érzete az embernek. Külön jó volt látni hogy vették a fáradtságot hogy legalább egy dinoszauruszt egy jelenetben nem CGI-al csináltak meg. Az eredeti dallamok felcsendülése néhol megmosolyogtattak néhol feleslegesek voltak néhol pedig akkora hatásuk volt mint az eredetibe.A színészi játékra se lehet egy szavamse, mindenki odatette magát amennyire a karaktere engedte.

Igazából a probléma ott kezdődött el, hogy a film a felétöl kalandfilmből átmegy akciófilmbe, valamint beleraktak néhány akkor ordenáré baromságot, hogy csak fogtam a fejem hogy ezt tényleg komolyan gondolták e. Azzal kezdeném, hogy már maga csak az ötlet hogy a raptorokat a katonság bevetéseken alkalmazná olyan hülyeség, hogy majdnem elnevettem magam a moziterembe mikor meghalottam. Aztán ott van még, hogy a két gyerek a Jurassic parkal ellentétben, olyan nyugottan kezeli, az olyan helyzeteket, mint példáúl hogy egy tizenöt méter hosszú génmanipulált csúcsragadozó üldözi őket vagy hogy egy nyitott ajtajú kamionhátuljában ülnek és raptorok üldözik őket mintha valami két veterán lennének aki most jöttek az everesten vívott rpg-s kézitusájukkról. Nem volt véletlen hogy amikor a Jurassic parkban Sam Neil felmászott timihez ő csak annyit felelt, hogy "hánytam".Aztán ott van még a finálé, ami inkább emlékeztet egy godzilla filmre a kilencvenesévekből mint egy a Jurassic szóval kezdődő filmre. De a lényeg, hogy a végén még a raptor és a t-rex is egy baráti mosolyt vetve egymásra indulnak tovább útjukra. Még jó hogy anno Spielberg órákig magyarázott arról, hogy mennyire törekszenek arra, hogy a dínókat állatokként ábrázolják.

Így a mondandóm végére érve csak azt tudom mondani hogy meg volt ebben a filmben a potenciál, de sajnos nem sikerült egy igazán méltó folytatást összehozni. A bevételeket nézve biztos a folytatás, ahogy azis, hogy az elé is bizakodva fogok leüllni, mert járnekünk egy igazán jó dínós film.

Szólj hozzá

Kritikák