2016. már 13.

Zootropolis - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Zootropolis - kritika

Már az első előzetes láttán is sejtettem, hogy a Disney új animációja és én jóban leszünk, mivel a film egyik kreatívabb és, ahogy anno irtam, könnyfakasztóan vicces jelenetét sütötték el benne. Azóta én csak tűkön ülve vártam, hogy végre megérkezzen a Zootropolis és végül meg is érkezett és valami eszméletlenül jóra sikerült.

A történet szerint, az őskorban nem alakultak ki az emberek, hanem a ragadozó és növényevő emlősök sok sok évnyi ellenségeskedés után békét kötöttek és egy új eggyesült és fejlett nezetet hoztak létre. Judy Hopps a kisvárosi répetermesztő nyúlak lányának minden vágya, hogy ő legyen az elsó nyúl rendőr, ám miután bekerül egyenesen a Zootropolisi rendőrségbe, a látványos üldözések és rossziúk felhajtása helyett parkolócédulákat és birságokat kell irnia nap mint nap. Mindeközben a városban folyamatosan tűnnek el a ragadozók a város különböző kerületeiből és a rendőrség tehetetlensége végett Judy úgy dönt, hogy maga göngyölíti fel az ugyet, a helyi piti bűnöző róka Nick Wilde segítségével.

Ez a történet apró változtatásokkal szinte bármelyik body-moviera rá illene, de mivel itt egy animációs meséről van szó ezt bőven el lehet nézni neki. A világ amelyet a film felépít egyszerűen zseniális. Az elsőtől az utolsó percig el lehet veszni benne, mindig mutat valami újjat és rendkívül kreatív. Például külön tetszett, hogy úgy oldották meg, hogy a különböző éghajlatú állatok együtt tudjanak élni egy nagy városban, hogy különböző éghajlatú kerületeket hoztak létre, például szavanna kerület, havas kerület stb... A rágcsálókat pedig miniatűr gettókba rakták, hogy nehogy összetapossák őket a nagyobb állatok. A filmnek nagyon jó a humora, nem az a térdcsapkodós, de ez a történet nem is kívánta meg azt, hogy nagyon komikus jelenetekkel legyen tele. Apropó történet. Egy jó pár mai nyomozós film megirigyelne egy ilyen eredeti és jó csavarral rendelkező történetet, ami egy igen aktuális és komoly üzenetet közvetít, a film műfaja miatt igen nagy közönség számára.

Nagyon tetszett még az, ahogy az állatok viselkedését ráírták a szereplőkre, a nyuszi gyors, folyton pörög és türelmeten, a róka ravasz és szemtelen, az oroszlán a vezető, egy bivaly a rendőrség vezetőja, de persze vannak kifordított szereplők is mint például a ánk zabáló, túlsúlyos rendőrségi recepciós aki történetesen egy gepárd. Mint a mondtam, hogy a film nagyon jól és részletesen építi fel a világot és jó látni, hogy animációs film ellenére hagy elveszni a világában, mint például van egy olyan jelenet, amikor elmennek egy olyan helyre, ahol az állatok mesztelenül tölthetik a szabadidejüket, mert a pucérkodás náluk sem elfogadott. A látvány nem kiemelkedő, de egy panaszunk sem lehet rá, a szereplők kifejezetten részletesek. A párbeszédek pörgősek és bármilyen furán is hangzik, életszerűek.

Ezt a filmet látni kell, egyrészt mert jó látni, hogy a Disney az animáció terén a reneszánszát éli, másrészt egy ez nem csupán egy gyerekfilmhanem teljes értekű film ként is tökéletes szórakozás, és ilyen egy jó animációs film, hogy az élevezeti faktor nem billen el se a gyerekek sem a felnőttek oldalára,

Szólj hozzá

Kritikák