2016. már 20.

Time Lapse - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Time Lapse - kritika

Egyértelműen oda lehet tenni az imdb érdemei közé azt is, hogy az egyik legjobb hely ha az ember ismeretlen gyöngyszemeket akar találni, és erre egy remek példa ez a 2014-es sci-fi, amit valószínűleg ezen filmadatbázis böngészése nélkül biztos soha nem találtam volna meg, és akkor egy nagyon jó élménytől fosztottam volna meg magamat, de most, hogy véget ért a reklám rá is térnék a történetre.

Ami szerint három fiatal egy kertvárosi lakásban tengeti a mindennapjait, ám egy idő után arra lesznek figyelmesek, hogy a szomszédukban lakó idős úr háza előtt csak gyűlnek a fel nem vett levelek és a férfi sem tette ki a lábát két hete, ezért úgy döntenek, hogy bemennek és megnézik minden rendben van e az öreg emberrel. Amikor körülnéznek a lakásban találnak egy szobát melyben az egyik fal tele van rakva az ő nappalijukról keszült képekkel és ezeket egy hatalmas fényképező készíti. A gép kiad egy újjab képet, amely a holnap esti házibulijukat ábrázolja, az elején furcsálják és hitetlenkednek, de egy idő után kénytelenek rájönni, hogy a gép a holnapukról készít képeket.

 A film nagyon jól kezeli a témákat, amelyek egy ilyen gép megjelenésével felmerülhetnek az emberben, mert úgy ahogy a szereplők is, úgy minden ember is másra használna egy ilyen jövőbe látó gépet és így egy fajta mondanivalóval is bír, bár ez eléggé negatív száj ízt hagy maga után. A filmnek nagyon érdekes és feszült a története, aminek a végére egy nagyon jól átgondolt és kivitelezett csavart is tettek. A feszült történethez hozzá tesz a film kicsit lassú, kimért tempója és a nagyon nyomasztó és a jelenetekhez simuló zenéje, amiknek hála nem egy olyan jelenetet kapunk, amelyeket lélegzet visszatartva fogunk végig izgulni. A szereplők átváltozása nagyon jól kötvethető a film tempója végett, mégis olyan jól sikerült elrelyteniük az apró átmeneteket, hogy a film végére csak az akkori személyiségüket látjuk, megfeletkezve arról, hogy az elején még szimpatizáltunk e velük vagy sem. A színészek sajnos nem alakítanak kiemelkedőt, de a kötelezőt hozzák. Sajnos jobb lett volna, ha komolyabb színészi teljesítmény is lett volna benne. Főleg az orosz maffiózós jeleneteknél volt ez érezhető, amik ugyan igen emlékezetesek, de nem az alakítások, hanem a feszült zene és izgalmas szituációk miatt. Az operatőri munka igazodva a történet helyszínéhez, nagyon egyszerű és visszafogott.

A Time Lapse-et mindenkinek ajánlom bátran, aki szereti a feszült és érdekes történeteket, mert szerintem nem minden nap néz az ember ilyen izgalmas filmet és főleg nem egy ilyen alig ismert gyöngyszemtől várja ezt az élményt.

Szólj hozzá

Kritikák