2016. már 29.

You're Next - kritika

írta: Filmnéző Lehel
You're Next - kritika

Az az Adam Wingard rendezte ezt a filmet, akinek a zseniális The guest-et is köszönhetjük, szóval, nem csak egy sima, középszerű, házostromlós trancsírhorrort vártam ettől a filmtől, hanem, hogy valamiben legyen kimagasló.

A történet szerint egy család, a szülők harmincötödik házassági évfordulóján összejön egy hétvégét együtt tölteni a nagy nyaralóba. A helyzet először azért érdekes, mert mind a négy "gyerek" a párjával érkezik és a testvérek is már jó ideje nem találkoztak. Mielőtt kialakulna egy jó kis veszekedés a vacsora közepén, egyszer csak nyilak repülnek be az ablakon többjüket is eltalálva, aztán majd az ajtón is betörnek, a maszkos gyilkosok, akiknek elég jó okuk van arra, hogy lemészárolják a családot.

Ha nem is volt olyan jó film mint, a The guest, de ez is egy kimagasló darab az átlag slasher horrorból. Elég meglepő volt, hogy az ehhez hasonló filmekhez képest viszonylag gyorsan elkezdődött a ház ostroma, ezáltal nem is tudtak bele esni abba a csapdába, hogy idő előtt megunjuk a filmet. A gyors kezdés miatt persze fel kellet áldozni azt, hogy jobban megismerjük a szereplőket, habár ezt is jól megoldották, hogy akik kicsit sem érdekesek azok gyorsan hullanak, míg másokról menet közben derülnek ki az érdekes információk. A film első felében viszonylag sok a jumpscare, amik, amíg nem tudjuk, hogy kik a maszkosok, addig jól működnek az a kis misztikum miatt, ami ezeket a gonoszokat övezi a film első felében. Amikor később fényderül a kilétükre és a filmből eltűnik a misztikum, akkor követnek el egy nagyon jó húzást. Ugyanis az első felében nem nagyon kapunk gore elemeket és az elején kicsit féltem is emiatt, hogy ide még kéne valami, de az alkotók jól tudva, hogy mikortól lesznek hatástalanok a jumpscarek, akkortól jött be a filmbe a gore, aminek köszönhetően a vége is kellő képen izgalmasra sikerült és elég beteg pillanatot raktak bele, hogy emlékezetes élmény legyen. A színészek hozzák a kötelező szerepeket, teljesen korrekten, habár annak kifejezetten örültem, hogy végre megmagyarázták, hogy, hogyan tudja egy "átlagos" huszonéves lány simán szétcsapni kalapáccsal a gyilkos fejét. A maszkok és a vér is teljesen korrekt, hozza a kötelező szintet.

Összegezve aki akar egy jól sikerült és egész emlékezetes slashert nézni az ne habozzon és tegye meg.

 

 

Szólj hozzá

Horrorfun