2016. ápr 10.

Eddie A Sas - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Eddie A Sas - kritika

 Sajnos nálunk magyarországon nagyon kevesen fogják megnézni ezt a filmet, holott szerintem a pályaválasztási órákon simán lehetne egy kötelező darab a film kiváló mondanivalója miatt és mert egyébként is egy kiváló dráma és komédia egyveleget alkot a film.

A film igaz történet alapján készült, mivel a 88-as téli olmipián tényleg ott volt ez az Eddie Edwards és igazából, arról szól a film, hogy hogyan jut ki oda, csak a kitartása segítségével, valamint egy volt bajnok, akit esetünkben Hugh Jackman játszik, mentorálásával.

Egyszerűen imádtam ezt a filmet, ami a mondanivaló szempontjából leginkább a zseniális Gattaca-hoz hasonlítható, hisz mindekettő azt szeretné elmesélni, hogy ha valamit szeretnél elérni akkor nincs más dolgod, mint mindent bele adni és küzdeni az álmodért. A film remek mondanivalójához kapunk egy korrekt cselekményt és történet mesélést. A történet néhol eléggé klisés és a sportfilm műfajának sablonjaiból építkezik, de nem feltűnően csak annyira, hogy ne érezzük teljesen újszerűnek a filmet. Taaron Egerton ha így folytatja könnyen korosztályának a legsokoldalúbb színészévé válthat, hiszem a Kingsmanbe kaptunk tőle egy nagyon jó és profin kivitelezett alakítást egy ifjú James Bond hasonmás szerepében, aztán a Legendában volt Tom Hardy után a legkiemelkedőbb Ronnie meleg barátja ként, most pedig tökéletesen adja vissza a végtelenül naív, kissé bugyuta, de szerethető Eddie Edwardsot. Hugh Jackman még mindig egy nagyon jó színész és remekül áll neki a kissé alkesz, ex síugró szerepe. A film remekül egyensúlyozik a vígjáték és a dráma között, habár az előbbinek jól nagyobb szerep jut a filmben, de ez nem is baj, mert így talán még jobban ütnek a komolyabb hangvételű részek, de nem kell megilyedni, a film 95%-át végig fogjuk mosolyogni, adott esetben nevetni. A filmben van egy utalás a Jég veledre, ami nagyon találó, hiszem mindkét filmben a téli sportban induló csapatnak eléggé csekélyek az esélyeik mégis kitartanak. Egy komolyabb negatívumot tudok felhozni a film ellen, még pedig, hogy szerintem részeletesebben is bemutathatták volna magát a síugrást, de ez igazából már az én egyéi szoc. problémám.

Azt ajánlom mindenkinek, hogy amíg teheti addig nézze meg moziban ezt a filmet, egyrészt, mert mindeki megérdemli azt az inspiráló élményt, amit a film nyújt és , hogy jelezzü a forgalmazónak, hogy a magyarok is vevők az igényes szórakozásra és továbbra is hozzák be a sportfilmeket a kisnézőszám ellenére is.

 

 

Szólj hozzá

Kritikák