2016. ápr 18.

Pitch Black - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Pitch Black - kritika

Ez a gyöngyszem számomra egy nagyon kedves, film mivel serdülő koromban rengetegszer láttam és mivel most újranéztem gondoltam megírom róla a kritikámat, ami valószínűleg eléggé ömlengős lesz, de azért most az egyszer megpróbálok szigorú lenni vele.

A film nyitójelenetében egy kereskedő hajót látunk hibernált utasokkal, majd ezt követően apró kődarabok hasítják át a hajót, a kapitány meghal, és a másodpilótának kell leraknia a gépet. Az űrhajó földet ér kisebb, nagyobb veszteségekkel egy olyan bolygón mejnek három napja van és csak huszonkét évente van sötét. A hajó utasai között volt Riddick is a szökött sorozatgyilkos, akit épp az elfogója szállított volna vissza a börtönbe, de a túlélőknek rá kell jönniük, hogy nem ő jelenti rájuk a legnagyobb fenyegetést.

Sok dolog miatt lehet szeretni ezt a filmet, habár ritkán mondanak ilyet egy sci-fi horrorra, de ez a film szerethető. A karaketerei sablonosnak, de elég érdekesek, hogy fenttartsák a figyelmet, mindenki eldöntheti, hogy épp kinek drukkol közülük, de talán azért működnek jól a karakterek, mert a B-kategóriás színészgárda ellenére (ekkor még Vin Diesel sem volt nagy sztár), nagyon jól működik a szereplők között a kémia. Riddickről tényleg el lehet hinni, hogy egy könyörtelen gyilkos, míg az őt üldöző zsaru is nagyon érdekes, mert a kezdeti szimpátia után egyre jobban megutáljuk, de mégis megmarad egy elég tökös karakternek. A filmnek nagyon jó a forgatókönyve, ami leginkább az izgalmas cselekményen és az érdekes párbeszédeken látszik meg. Minden mondat hihető és kapunk egy jó pár igen emlékezetes egysorost is. A film techniakilag kifogásolhatatlant, a viszonylag kicsi költségvetés ellenére is. A film nyitójelenete nagyon látványos és emlékezetes, a bolygón nagyon jól érzékeltették a szűrők hasznalátavál azt, hogy a bolygónak több napja van. A film horror része régebben jobban működött, de ettől függetlenül kapunk egy pár izgalmas jelenetet és a film a sötéttel is jól bánik. Nem kell ettől a filmtől azt várni, hogy bármi komoly dologról beszéljen, mert szerintem így is eleget tett le az asztalra azzal, hogy megróbált egy sablon sztorit újszerűen előadni és sikerült is neki. Az operatőri munka teljesen korrekt, van itt ott egy két jobb beállítás, de főleg a kötelező szintet hozza. A filmhez irt dal is nagyon feszült, jól illik a jelenetekhez, és a fődal az kifejezetten emlékezetes és mindig a legjobbkor csendül fel.

Aki kicsit is érdekelt a horror vagy a sci-fi témában tegyen egy próbát ezzel a filmmel, mert megérdemelte volna, hogy kultusz film legyen belőle, de még mindig nincs késő. Vin Diesel rajongóknak kötelező.

 

 

Szólj hozzá

Horrorfun