2016. ápr 26.

Better Call Saul - 2. évad - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Better Call Saul - 2. évad - kritika

Ott kezdeném, hogy a Breaking Bad az egyik kedvenc sorozatom. Ezeke után gondolhatjátok mennyire örültem, mikor megtudtam, hogy spin off készül az egyik kedvenc karakteremről, Saul Goodmanről. El is indult az első évad 2015 februárjában és akármilyen jól is sikerült az első rész, kicsit értetlenül állítam, hogy miért Jimmynek hívják, meg mi ez a sok poén, de az évad végére körvonalazódott, hogy a helyszín és a valóságos karakter ábrázolást leszámítva ez nem fog nagyon hasonlítani a Breaking Badre, de ez jó is így amíg ezt ennyire zseniálisan csinálják.

Az évadnyitó egy stílusos flashback után ott veszi fel a fonalat, ahol az első évad abba maradt. Jimmy úgy döntött, hogy nem fogadja el az állás ajánlatot, ám Kim győzködésére végül el kezd dolgozni a Davis and Mainnél, amit kezdetben nagyon is élvez. Mindeközben követhetjük Mike történetszálát is, ahogyan próbál szembe menni vagy épp együtt dolgozni kedvenc drogdílerünkkel, Nachoval.

Spoiler mentesen nagyjából ennyit lehet elmondani erről az évadról, de akkor lássuk is, hogy minek köszönheti ez a sorozat ezt a nagyon egyöntetű közimádatot. Elsősorban a zseniálisan megírt. nagyon emberi karaktereinek, ez is az az eset amikor teljes mértékben elhisszük, hogy akiket látunk élő emberek, valós problémákkal, s nem színészek akik felmondják a szövegüket. A főszereplő Jimmynek még mindig egyfajta örlődését láthatjuk a valódi és egy, a megfelelési kényszerből magára ötlött, de tisztességesen dolgózó része között. Nagy szerencsénkre ebbe az évadban már elég erősen kezd elhajlani afelé a Jimmy felé, aki később majd Saul Goodmanként fogja intézni a bűnözők ügyét s baját. Az őt alakító Bob Odenkirknek még mindig ez az élete szerepe. Aztán ott van még Kim Wexler is aki ebben az évadban sokkal közelebb került a nézőkhöz, mivel ő is szeretne kijutni a titkárnő skatujából és önállóan, komoly ügyvédként érvényesülni. Mike szála nagyon érdekes és tele van apró gyöngyszemekkel, mint példáúl a fegyverkereskedő karaktere. És igazából ez az egyik legnagyobb érdeme a sorozatnak, hogy még az apró mellékszereplők is annyira jól és valóságosan vannak kitalálva, hogy még az egész évadban körülbelül húsz percet szereplő filmes csapatról is bárki elnézne egy külön spin offot, annyira hitelesek és szinpatikusak. Az összes párbeszéd iskola példája a jó szövegeknek, az összeszről tényleg csak is szuperlatívuszokban lehet beszélni. az operatőri munka még mindig olyan jó mint eddig, és kapunk egy nagyon látványos egy snittes jelenetet is. Igazából ha mindeképp akarok negatívumot mondani, akkor az az lenne, hogy talán a történet kicsit lassabban halad a kelleténél, de ez teljes mértékben megbocsáltható amíg ilyen jó humort és mellékszereplőket kapunk.

Aki még nem tette meg az mindenképp kezdje el nézni, mert valószínűleg, hűen az elődjéhez, ez a sorozat is filmtörténelem lesz.

Szólj hozzá

Sorozatok