2016. máj 04.

John Wick - kritika

írta: Filmnéző Lehel
John Wick - kritika

 

 Mivel az idei munka ünnepén leadta az egyik kereskedelmi csatorna és megnéztem negyedjére is és mivel a Polgárháborút, majd csak később fogom megnézni, úgy döntöttem, hogy megírom a véleményemet 2014 legjobb (A holnap határa után) akciófilmjéről.

 A film első jelenete egyben az utolsó is, majd megtudjuk, hogy John Wicknek a felesége halott. A temetés persze lezajlik a szakadó esőben, majd még aznap este egy csomag érkezik hozzá, pontosabban egy kiskutya, amit a felesége hagyott rá, hogy John a halála után is tudjon kötődni valamihez. Másnap egy benzinkútnál, amikor épp a Boss 429-es ét tankolja, egy fiatal gazdag gyerek szemet vet az autójára de Wick közli, hogy nem eladó és határozottan elküldi a gyereket. Az nap este arra ébred, hogy ugat a kutya és mikor felkell leütik, a kutyáját megölik, a házát szétverik, a mustangját pedig ellopják. Miután magához tér nem kell sokat várni és megtudjuk, hogy John Wick elindul, hogy fölszámolja a teljes orosz maffiát, mivel, aki ezt tette vele a volt munkaadójának, a New Yorki orosz maffinak a fia volt.

 Egyszerűen ezt a filmet nem lehet nem imádni, annyira stílusos az egész és ennél a filmnél élnék azzal az egyszerű kifejezéssel, hogy egyben van. Mert semmi komolyabb kivetni valóm nincs a filmmel szemben és az egyes elemei olyan szinten koherensek egymással, ami igen ritkán történik meg a filmvásznon. Ez ugyebár egy akció film, tahát elengedhetetlenek a jó akciószekvenciák ahhoz, hogy pozitívan lehessen rá hivatkozni, de szerencsére a rendező kaszkadőr múltja miatt. Nincs rengatózó kamera, mindent látunk, a vágás nem gyors, az egyes "mutatványokat" az elejétől a végéig látjuk, éppen ezért sokkal brutálisabb a film az átlagnál, mert azáltal, hogy teljes pompájukban látjuk az ütéseket, dobásokat, lövéseket, sokkal jobban fáj a nézőnek is. A disco-s lövöldözés pedig, már már művészi szinten van megkomponálva, ahogy a helyszínekkel a zene is változik valamint, hogy szinte minden lövés ritmusra történik és ez egy nagyon jó és feszes tempót diktál az egész jelenetnek. A John Wicket alakító Keanu Reaves egyszerűen brillírozik a visszavonult bérgyilkos szerepében, szerintem élete egyik legjobb alakítását hozza. Mind a melett, hogy végig tudatja velünk a film, hogy ő egy hidegvérű gyilkos, a szimpátiáját mégsem veszti el, a jól felépített indítékok és Reaves miatt.

 

Nagyon sok emlékezetes pillanat van a filmben az akciókon kívül is, ami főleg a szállodának valamint a főgonosznak köszönhető, aki szerencsére nem lett annyira sablon főgonosz és kicsit színesíti az akciófilm főellenségek listáját, azzal, hogy végig volt a karakterében egy fajta földhözragadtság. Általában már az eddig felsoroltak is elegendők ahhoz, hogy egy akciófilm kult klasszikus legyen, de a John Wick itt nem állt meg, hanem képes volt egy mini univerzumot felépíteni magának, és egy élő és lélegző bűnhálózatot felépíteni a történet mellé, ami olyan hangulattal dobta meg a filmet, ami a párját ritkítja, főleg a bosszúfilmek körében.

Aki még nem tette meg az mindeképp pótolja, legalább a folytatásig és kicsit kevesebb mint egy év múlva legyünk ott minnél többen a preimer napján a moziban.

Szólj hozzá

Kritikák