2016. máj 07.

A Nagy Dobás - kritika

írta: Filmnéző Lehel
A Nagy Dobás - kritika

Hogyan lehet az, hogy a 2008-as gazdasági világválság idején is, voltak akik hihetetlen mennyiségű pénzt kerestek? Nos, ez a film azoknak a történetek, akik tudták, hogyan kell ezt megcsinálni. 2005-ben még sziklaszilárd alapokon állt a lakáspiac, senkiben mégcsak fel sem merült a gondolat, hogy bármi hiba lenne a rendszerben, hiszen az emberek szép házakban éltek, a bankok pedig degeszre keresték magukat. 

Míg nem egy nagy cégnél dolgozó matematikus (Christian Bale) meglátja, pontosabban kiszámolja, hogy a lakáspiac teljesen össze fog omlani és olyan szinten biztos magában, hogy nagy összegben shortolja a lakáskötvényeket, és persze a bankok egyből bele is mennek a játékba, hiszen olyan szinten biztosak a dolgukban. Igazából a többi ember akik, így fogadtak a piac bukására, nem jöttek maguktól rá, hogy ez fog történni, hanem Michael Burry-ről hallanak és így az ő érdeklődésüket is felkellti, majd fogjk magukat és a való életben járnak utána a dolognak, és miután meggyőződtek a dolog igazságáról, ők is elkezdenek shortolni, az az a bankok ellen fogadni.

Nem láttam még filmet, ami ilyen szórakoztatóan és közérthetően próbálja megmutatni, hogy hogyan is működik a banki világ. Ez a film nem meggyőzni akar, s nem akarja senkinek a pártját fogni csupán az emberek szemét szeretné felnyitni, azoknak az embereknek akik anno a legjobban megszívták a válság idején. A vígjátékelemek nagyon jót tettek a filmnek,mert ezek által még az "unalmas" értekezésekre is teljes odafigyeléssel nézünk. Mint mondtam a film célja, hogy megmutassa, hogyan is működik és miért rossz ez a rendszer és ehhez nem fél igen sokszor lebontani a negyedik falat. A történet több szálon fut, amik közül szerintem Steve Carell és Ryan Gosling szálja a legizgalmasabb, talán azért mert ott volt a legtöbb figyelemfelkelltő karakter. Brad Pitt elől a két fiatal srác teljesen ellopja a show-t, de ez a szerepeik fontossága végett egyáltalán nem baj, sőt inkább csak elősegíti, hogy a két srác között még jobban működjön a kémia, ami miatt már már szinte mi is azért izgulunk, hogy menjen már tönkre a világ gazdaság. Christian Bale is jó volt, de az ő történet szálában nem volt elég potenciál, hogy fel vegye a versenyt a másik kettővel, de ezt a rendező is tudta és éppen ezért kicsit kevesebbet is kapunk belőle. A párbeszédek és maga a forgatókönyv is nagyon jól sikerült, és ezt ott lehet a legjobban a tetten érni, hogy az ember végigizgul egy több mint két órás filmet, a gazdasági világválságról.

Ezt a filmet mindenkinek látnia kell egyszer, mert nagyon őszintén és jól érthetően nyitja fel az emberek szemét ezzel a romlott rendszerrel kapcsolatban.

 

Szólj hozzá

Kritikák