2016. máj 26.

Rendes Fickók - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Rendes Fickók - kritika

Mikor láthattunk utoljára a moziban egy igazán jó buddy movie-t? Ha nem csal az emlékezetem akkor a 2 kaliber óta semmi nem volt, amit a sajtó és a közönség is szeretett volna pedig már az sem ma volt. Sajnos ez a műfaj eléggé hanyatlóban van a látvány orientált akciófilmek és a fingós poénos vígjátékok korában, pedig, ha mást nem magamból kiindulva nekem lenne rá igényem, hogy jó minőségű akció vígjátékokat nézhessek a moziban. Szerencsére Shane Black is azon a véleményen van és megcsinálta az utóbbi idők egyik legviccesebb és legszórakotatóbb filmjét.

A történet középpontjában két magán nyomozó áll, akik ugyan azon lány után nyomoznak, pontosan az egyikük, mivel nem hivatásos nyomozó, inkább behajtással keresi a kenyerét és éppen ezért most is az a feladata, hogy rázza le a lány után kutakodó kopót. Ám később kénytelenek lesznek összefogni, ha meg akarják találni a lányt és ekkor el is indul a kutatás és nyomozás a különböző helyszíneken.

A leírást olvasva a történet nem sok embernek mozdíthatta meg a fantáziáját, de ha valaki kicsit is képbe van a rendező korábbi munkáival, akkor tudja, hogy ez nem egy unalmas nyomozgatós poénkodós baromságlesz, hanem egy olyan fergetegesen jól sikerült film amit valószínűleg majd évek múlva is elő tudunk venni és újra meg újra megnézni. A filmnek a sztorija talán kicsit túl van csavarva és néhol nem teljesen koherens, de ez senkit nem érdekel, mert a filmben elhangzó mondatoknak legalább a fele azonnal szállóigévé válik és rendkívül jól idézhető. Nem zavar, hogy a két szereplő közötti kapcsolat néhol a cselekmény rovására megy, mert miért is zavarna, ha néhol már-már könnyfakasztóan vicces és pattogós párbeszédek gátolják a sztori előrehaladását. 

 És az a két főszereplő... Ryan Gosling még soha életében nem volt ilyen vicces, egyértelműen ő a film csúcspontja és a legtöbb poén is hozzá köthető, de nagyon jól egészíti ki őt a kicsit lassú és goromba, néhol inkább egy medvére, mint emberre emlékezető Russel Crowe. Példaértékűen működik közöttük a kémia, aminek hála a nagyon jó párbeszédek minőségére még lapáttal rátesznek és lassan a néző már azt sem tudja, hogy felálljon-e tapsolni egy-egy zseniális jelenet után. Kim Basinger is szerepel a filmbe, ugyan egy kissebb, de a történet szempontjából fontos szerepben, de sajnos szegény a botoxtól már szinte semmi arcmimikát nem tud magára erőltetni. A film R besorolású amit ahogy tudtak ki is használtak, kapunk csöcsöket és vért, valamint kapunk még egy dolgot, ami manapság már szinte gyöngyszemnek hat, hogy Ryan Gosling végégdohányozza az egész filmet, ami nem tűnik nagy szónak, de a mai világ igen is az. A fimbe van pár akció jelenet amik szinte tökéletesek, nem nagyszabásúak, de pörgősek, erőszakosak és jól beleilleszkednek a film hangulatába. Ha bármi komolyabb kivetni valót szeretnék mondani, akkor az a film tempója, ami a legtöbb esetben nagyon pörgős, de néhol leül kicsit, habár szerencsére csak rövidebb időre.

Aki a sok szuperhős film között vágyik egy kis oldschool szórakozásra az semmi kép se, hagyja ki, de elnézve, hogy milyen filmek jönnek a nyáron mindenki aki teheti inkább nézze meg ezt minnél előbb, mert ilyen jót ritkán szórakozik az ember.

Szólj hozzá

Kritikák