2016. jún 12.

Démonok Között - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Démonok Között - kritika

James Wan neve minden horror rajongónak kellemesen cseng, hiszen olyan remekeket kaptunk tőle, mint a Fűrész, a mára már szinte legendás Insidious sorozat vagy a 2013-as Démonok között, aminek mivel a folytatása most jelent meg a moziban, itt a remek alkalom, hogy beszéljek az első részéről. Anno ezt a filmet is azzal próbálták eladni, hogy egy igaz történet, ami valamennyire ebben az esetben igaz is volt, mivel tényleg volt Ed és Lorraine Warren nevű paranormális kutató a hetvenes években és tényleg volt egy hasonló esetük, akit komolyabban érdekel az igaz történet az járjon utána.

A történet elején a héttagú Perron család egy új házba költözik, egy magányosan álló viféki telken. Akezdeti becsomagolás után csak néhány apróságra kezdenek figyelmesek lenni, például szegény kutyájuk meghal, az ajtók maguktól nyikorognak, valaki kopogtatja a falakat stb.. Kezdetben nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ezeknek a jelenségeknek, de miután kezdenek elfajulni a dolgok felkeresik, a felül említett Ed és Lorraine Warrent, hogy segítsenek nekik megszabadulni a szellemektől. A házaspár egyből hozzá is lát ahhoz amihez értenek, de nem gondolták, hogy ez az eset már őket is túlnőtte.

Szinte csak jót lehetett hallani/olvasni erről a filmről, ezért igen komoly elvárásokkal ültem le elé, amiket sajnos nem tudott teljesíteni, de még így is egy "kellemes" élmény volt a számomra. Főleg azért, ha a mostani horror termést nézzük, amikor mesterműnek számít a Valami követ is, aminek szerintem a jó alapötletén és két jeleneten kívül semmi pozitívuma nem volt. Ez egy teljesen korrekt függönyhuzogatós ördög vagy esteünkben démon üzős film lett, ami szerentem egy picivel erősebb horromezőnyben már nem kapott volna ekkora figyelmet. jó persze, a tapsolós jumpscare sokadjára is para, meg ezenkívül is van egy két ilyesztés, de feltétlenül az ilyesztegetések miatt működik jól a film.

 Hanem ezért, mert ugyebár ezt is igaz történetként adták el és végre ez egy olyan film volt ami próbált annak is maradni. Ezt persze nem úgy kell érteni, hogy nincsenek benne meredek dolgok, de sok benne a magyarázat és a paranormális jelenséget kutató házaspár is teljesen hitelesre sikerült. Az operatőri munka nagyon jól működik, sokat játszanak a látószögekkel és azzal, hogy mi éppen többet vagy kevesebbet látunk, mint a szereplők. Apropó szereplők, az összes színész teljesen korrektül alakít, csak Patrick Wilson és Vera Farmiga elemelkedik ki kicsit a többiektől, ami a közöttük lévő jó kémia miatt történik. A filmvégén kapunk egy ördögüzést, ami, ha nem is lett jó de teljesen korrekt lett, az Ördögűző óta, még mindig az American Horror Story viszi a prímet ezen a téren, de hátha majd a Démonok között 2.-ben lesz egy igazán ütős ördögűzés.

Összegészében egy teljesen korrekt és jól működő démonos horror, nem kell tőle sokat várni és akkor egy nagyon jó élmény lehet.

 

Szólj hozzá

Horrorfun