2016. júl 24.

Amikor Kialszik A Fény - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Amikor Kialszik A Fény - kritika

 A magyar mozikba sajnos ritkán jutnak el horrorfilmek, ezért, ha a szörnyű vetítési időpontokkal szeretnék is ezt elkerülni, de próbálom elcsípni őket és így sikerült az Amikor kialszik a fényt is megnéznem, ami talán mostanában akkora port kavart horror téren, mint anno a Valami követ, habár szerintem ez annál jobb horror, de sajnos így sem lett olyan jó, mint lehetett volna.

 A történetet nem szeretném most felvázolni, mert alapjában nagyon egyszerű, de ha elkezdeném mesélni annak ellenére is spoilerekbe ütköznék, hogy a film nem tartogat nagy csavarokat. A rövid film, ami alapján készült, egy igen hatásos darab és azt az ősi sötéttől való félelmet jól sikerült áthozni a filmbe is, aminek hála sikerül fentartani folytonosan a pillanatnyi feszültséget. Az már más kérdés, hogy a jumpscare után két másodpercel a legtöbb ijesztés teljesen elveszti a hatását és nem tud úgy igazán megijeszteni, de azért szerencsére vannak kivételek. A film sajnos nem teljesen követezetes a saját szabályrendszerével, ami egy idő után rendesen le tudja rombolni az illúziót, de ha képesek vagyunk kicsit elengedni magunkat akkor ez nem fog senkit különösebben zavarni. Minden szereplő egy teljesen korrekt alakítást hoz és egy ilyen filmnél teljesen elégedettek lehetünk a kötelező szintel.

 Ezeket látva egy teljesen korrekt nyári horrornak tűnik a film és igazából az is, csak a készítők ott rontották el, hogy többet akartak csinálni egy átlagos jumpscare orgiánál és nem csak a sötéttől való félelmet vették alapul, hanem a depressziót is, amit nagyon rosszul kezel a film. Egyrészt a hatásosnak szánt finálé helyett inkább kapunk egy kicsit értelmetlen öngyilkosságot, ami egy nagyon rossz üzenetet hordoz magában, másrészt nyolcvanegy perc nagyon kevés idő egy ilyen téma értékelhető kifejtésére és sajnos nem is sikerült ez a filmnek. 

Mindezek mellet egy kis nyárközepi borzongáshoz jó választás lehet, csak egy percig sem szabad komolyan venni, még ha ez a félelmetessége rovására is megy.

Szólj hozzá

Horrorfun