2016. aug 08.

Jégkorszak - A Nagy Bumm - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Jégkorszak - A Nagy Bumm - kritika

Az első Jégkorszak az egyik kedvenc animációs filmem, főleg az ötletes alapszituáció és a főszereplő trió miatt, akikhez a zseniális szinkron is hozzátett. A folytatások minősége folyamatosan csökkent. A már a második részben sem igazán működtek az új szereplők, azt is az eredeti trió vitte el a hátán. A harmadik részre meg tartották a másodikban behozottakat, ezért ott inkább a látványra helyezték a hangsúlyt, valamint az újszerű szituáció jótt tett a szériának, hogy friss életet leheljen belé. A negyedik rész már egy komolyabb visszaesés volt, de még ez is egy teljesen élvezhető, átlagos mese lett. Ezek után nem tudom mi történhetett az ötödik rész készítésénel, mert ilyen alja munkát nem gondoltam volna, hogy ki adnak a kezük közül. Persze a BlueSky sosem tudott felérni a Pixar-hoz vagy a Dreamworks-höz, de mindig is színvonalat képviselt.

Annyi a törétnet, hogy a motkány (akit én különösebben sosem kedveltem) egy űrhajóba szállva eltérít a pályájáról egy aszteroidát és az egyenesen a földnek veszi a pályáját, amit egyből ki is szúr a harmadik részben meg ismert Buck és felmegy a felszínre, hogy Manny-ékhoz csatlakozva együtt állítsák meg a meteort, miközben őt még tojáslopó dínók is üldözik.

Az első részben nagyon szerettem azt a mentalitást, hogy az emberi tudatuk ellenér jól tudta a film, hogyan kezelje állatként az állatokat és éppen ezért egy nagyon jó humorforrás volt, hogy egy ember gyerek kerül hozzájuk. Na most ezt a mentalitást részről szére szépen kiölték a sorozatból, hiszen itt embereknek már nyoma sincs, a mamutok jégkorongot játszanak, házasodnak, buliznak, évfordulós ünnepséget tartanak, tehát mindenhogy viselkednek, csak nem állatként, ami lehet, hogy nem fogja zavarni a hétéves kissrácot, aki először találkozik a szériával, de engem aki, még mind a mai napig előveszi az első részt, egyfajta tökönszúrásnak tűnik az alkotók részéről és a tudatosság teljes hiányát látom ebben. A filmnek van egy nagyon debil és legeegyszerüsített humora, amit az oposszumokkal próbálnak a legjobban le eröltetni a torkunkonk, de egyszerűen annyira fájó ez a fajta egyszerűen ostoba humor, hogy szinte álva tapsolunk amikor egy értelmesebb megmozdulást látunk a filmben.

 Ennek a filmnek az elkészítése úgy nézhetett ki, hogy a Foxnál közölték, hogy kell egy új Jégkorszakot csinálni, de mivel a Bluesky-nál már tökük tele van ezzel a szériával vettek egy kiló füvet és amíg szépen elszívták ezt a sok sok tudatmódosítót meg is animálták a filmet, mivel olyan szinten elborult és színes a film látványvilága, hogy néha már tényleg rossz ránézni. Szinte az összes kép olyan, mintha rátettek volna rózsaszin vagy lila szűrőt attól függően, hogy épp milyen a kedvük. Az új szereplők is olyan színeszek lettek, hogy teljes szerverfarmkokat kéne ráizzítani, ha valaki le szeretné olvasni az rgb kódjukat. Valamint, már csak az egész ötlet szintjén nagyon elborult, hogy van egy meteor, aminek a kristályai örök ifjúságot adnak az állatoknak és elszigetelten élnek ott kis közösségben a jógamester láma vezetésével és a mágnesesség miatt repülő sziklákon közlekednek és forró vízben jacuzziznak. De komolyan, ki talál ki ilyeneket? Új szereplőkként kapunk még egy dinómadárcsaládot is, akiknek a komoly család drámájának lehetünk szemtanúi, amit egyszerűen csak fárasztó nézni.

Az egyetlen pozitívum, hogy pörög a film és hamar vége lesz, de ha a gyerek mindenképp moziba akar menni, ennél sokkal színvonalasabb alkotások vannak műsoron.

Szólj hozzá

Kritikák