2017. ápr 05.

Démoni Harcosok - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Démoni Harcosok - kritika

Mivel ismét életet leheltem a Filmnéző blogba, gondoltam egy igazi gyöngyszemmel térek vissza, mert eredetileg is az volt a célom az oldallal, hogy minnél többen megtalálják az ilyen elfeledett filmkincseket.

A történet elején Cooper-t láthatjuk, amint nem tud bekerülni egy nagyon elit alakulatba, mert nem hajlandó előni egy kutyát, az igen ellenszenves felettese előtt. Ezután huszárvágás és egy kis létszámú brit alakulatnak a próbaküldetésén találjuk magunkat. Ez a csapat jóval szimpatikusabb emberekből áll már, de mivel egy akció-horror a film, hamar elég furcsa események veszik kezdetüket és hirtelen egy csapat farkasember veszi üldözőbe őket, akik elől, egy zoológussal kiegészülve egy vidéki házban barikádozzák el magukat és rá kell ébredniük, hogy az egyetlen kiút a kelepcéből, hogy végeznek az összes bestiával.

Imádtam ezt a filmet! Nagyon erősen átjön belőle a B-filmes hagulat, annak az összes pozitív tulajdonságával együtt. Aki mostanság jártas a sorozatokban az elég sok ismerős arcal fog találkozni, igazi másodrendű színészekből összeált alakulatot kapunk. Itt jön a film egyik nagy erénye, a színészek és a karaktereik. Szakasz minden tagja nagyon szimpatikus, egy igazi összeszokott csapat, akik bármit megtennének egymásért. Például a szakasz parancsnok egy olyan ember, aki mellett bárki nyugodt szívvel vonulna csatába. A szövegkönyv nagyon szórakoztató, kapunk egy jó pár, igen emlékezetes egysorost ("Remélem fosni fogsz tőlem te büdös szájú" "Rossz kutya"). A karakterek értékrendje nagyon jól tisztázódik a filmben és éppen ezért lehet izgulni a szereplőkért, ami az ilyen jellegű alkotásoknál elszokott maradni. Maga a történet nem tartogat sok meglepetést, de ennek ellénére igyekeztek egy pár ismerős és kevésbé ismerős csavarral feldobni azt, valamint az egésznek olyan érzete van, mintha egy filmsorozat első felvonását látnánk. Én nagyon örültem volna, egy ilyen Neil Marshall féle szörny univerzumnak, de az idő igazolta, hogy ez egyenlőre még nem fog bekövetkezni. Az akciók nem túl látványosak, mert a kamera kezelés elég kaotikusra sikeredett, főleg azért, hogy elrejtsék a farkasemberek kevésbé kidolgozott testét. Ennek ellenére az akció szekvenciák nagyon adrenalin pumpálóra és kreativra sikeredtek. Nagyon sok "over the top" jelenetet kapunk, olyanokra kell gondolni, hogy a katona, miután kifogy a munícióból ököllel kezdi el püfölni, majd háztartási eszközökkel dobálni a farkasembert, de azt a jelenetet is említhetném, amikor egy ostrom kellős közepén, a házban lévő kutya elkezdi megkostolni a parancsnok kilógó belső szevreit. Egyszerűen zseniális.

Aki egy kis vérfürdőre vágyik az is megtalálja a számításait a Démoni Harcosokban, mivel az alkotók a gore-al sem spóroltak egy cseppet sem. A farkasembereknek egyébként nagyon jó a dizájnjuk, az egyik legjobb amit, filmben láttam. Mint korábban irtam a testük nem túl kidolgozott, de a fejük cserébe nagyon jól, már már rémisztően néz ki, ami egy farkasemberes filmnél nagyon nagy piros pont. A pergős akciók feszültségének a feloldására nagyon jól szolgálnak a vagány és helyenként igen humoros beszólások. Valamint vannak, ilyen minimálisnak tűnő apróságok is a filmben, mint például az egyik szereplő eldob egy botot és a farkasember még utána is néz, ezek a momentumok egy nagyon laza hangulatot kölcsönöznek neki, ami, még inkább megkedvelteti az emberrel a művet. Ugyan Neil Marshall A barlangját még nem láttam, de ez a film most nagyon meghozta a kedvem hozzá. Végezetül még a film zenéjét emelném ki, ami annyira emlékezetesen jóra sikeredett, hogy azt jó pár blockbuster megirigyelhetné.

Minden benne van, amiért egy ilyen filmet szeretni lehet, szimpatikus és vagány karakterek, pörgős akció, remek beszólások, remélem meghoztam a kedvetek, mert ez a film megérdemli, hogy ne feledjék el.

Szólj hozzá

Horrorfun