2017. júl 08.

Resident Evil: Vendetta - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Resident Evil: Vendetta - kritika

Egy csapat katona bemegy egy régi elhagyatott házba. A ház üresnek tűnik, ám hirtelen zombik támadnak rájuk és egyesével lemészárolják a katonákat. Az egyetlen túlélő Chris Refield, akit a házból kijutva egy ismeretlen férfi támad meg, majd megsemebsítve otthagyja egy csapat zombi előtt, ám utolsó pillanatban megérkezik a felmentő sereg. Ezután megtudjuk, hogy a világ minden részén rejtélyes zombitámadások történtek, és egy Rebecca Chambers nevű kutató nő probálja meg megtalálni az összefüggést az esetek között és megtalálni a gyógymódot. Chris a segítégét kéri, mivel ő tudja, hogy a támadások mögött a film elején szerepelt titokzatos fegyvekereskedő áll és valami nagyszabású tervre készül, amit mindenkép meg kell állítani.

Kijelentem, hogy ez a legjobb Resident evil adaptáció, amit eddig láttam, egy hajszálnyival megelőzve az előző animációs filmet a Kárhozatot. Mivel a Kárhozat talán egy fokkal jobb film volt, de mint játékadaptáció a Vendetta sokkal jobban működik. A film eleji elhagyatott ház nagyon erősen megidézi az első játék hangulatát. Az akció jelenetek is úgy vannak időzítve és megkoreografálva, hogy a közöttük lévő jelenetek inkább csak átvezető vidóknak érződjenek. Hamár megemlítettem a koreográfiát, akkor muszáj írnom az közelharci jelenetekről, amik valami eszméletlenül jól lettek megcsinálva. Mindegyik ilyen jelenet nagyon emlékezetes, már a film elején is kapunk egy elég király bunyót, de a csúcs az az amikor Chris és Leon együtt harcolnak egy szűk folyosón zombik ellen. A nagyobb akciószekvenciák, mint például az autós üldözés, vagy a film végi "boss fight" csak az átlagos színvonalat hozzák, de, mint írtam a közelharcok zseniálisak.

Kicsit olyan érzése van az embernek a film nézése közben, mintha egy csomó nagyon jól sikerült cinematic játék előzetest össze gyúrtak volna egy filmé, aminek nem kéne jól működnie, mégis ezekkel a karakterekkel és helyszínekkel nagyon jól működik, mert a Resident evil játékok legjobb pillanatait idézik meg. És egy laikus lehet nem fogja annyira élvezni a filmet, mert a főgonosznak hiába tisztelet parancsoló a kisugárzása és érdekes a háttérsztorija, nincs eléggé kibontva hogy igazán ütős legyen, pedig volt benne potenciál. A párszédek és a forgatókönyv, meg minden más igazából a teljes közepes szintet hozza és éppen ezért, filmként nem több, mint egy a sok B-kategóriás zombis akciófilm közül. Ezt az is érezteti, hogy az animáció minősége az öt évvel ezelőtti Kárhozat óta szinte semmit nem fejlődött. Azt még mindenkép érdemes megjegyeznem, hogy ez az eddigi legfélelmetesebb Resident evil adaptáció, ami persze nem nagy szó, és amikor ijeszteget akkor is a szokásos horror sablonokkal dolgozik, de én díjaztam a próbálkozást, hogy igyekeztek visszanyúlni a gyökerekhez. Az új játék és ez a film után, ha mindkét fronton tartják a szintet, akkor remélhetőleg ki lehet majd jelenteni, hogy a Resident evil széria a reneszánszát éli.

Egy átlagos film lett a Vendetta, ami adaptációként szinte kisfogástalan, rajongók mindekép nézzék meg, de a többiek azért csak óvatosan.

Szólj hozzá

Horrorfun