2017. júl 20.

6 film, amik lehűtenek a nagy nyári melegben

írta: Filmnéző Lehel
6 film, amik lehűtenek a nagy nyári melegben

Itt az újabb melegfront, ami ellen érdemes védekezni. Mindenkinek megvannak a saját kis technikái és most én is egy alternatívával szeretnék szolgálni. Összegyűjtöttem hat olyan filmet, amik főleg a helyszínük vagy esetleg a témájuk miatt garantáltan lefogják hűteni a nézőjüket. A sorrend véletlenszerű ezúttal, valamint, ha ti is tudtok olyan filmeket, amik elég fagyosak, hogy hatékonyak legyenek a nagy nyári hőségben akkor írjátok meg kommentben.

A dolog (2011)

Két ok miatt nem a nyolcvankettes klasszikus került a listára. Egyrészt ez nem egy remake, hanem egy előzmény film lett, ami miatt érdemes még a klasszikus előtt megnézni. Másrészt egyébként is egy klassz kis horror film lett az új változat is. A helyszín az Antarktisz. Az alapszitu pedig, hogy egy űrlény tetemet találnak jégbe fagyva a jégben. A gondok csak akkor kezdődnek amikor a tetem elkezd kiolvadni. Nem csak a helyszín miatt lesz hűsítő élmény a film, hanem mivel egész pofásan működik horrorfilmként is, úgyhogy sanszos, hogy a film végére vérbe fagyva fogunk felállni a székünkből.

Holnapután (2004)

Roland Emmerich épp az a rendező, akit a kifinomult művészi érzéke miatt kedvelünk, hanem, mert ha a világ elpusztításáról van szó akkor ő az aki biztos valami látványos dolgot fog kihozni a témából. A Holnaputánban pedig elhozza nekünk a jégkorszakot a modern civilizációra eléggé ütős tálalásban, mivel a több mint tíz éves film látványa mind a mai napig büntet. Mellesleg a filmben szerepel a fiatal Jake Gyllenhaal is, valamint a film zenéje az utolsó jelenetekben, amikor megfagyva látjuk a világot nagyon meditatív hatást tud eredményezni.

Fehér pokol (2011)

Ez a Liam Neeson főszereplésével készült túlélő dráma egy repülőgép szerencsétlenség áldozatairól szól, akiknek a fagyos tájon nem csak a zord körülményekkel, de egy csapat farkassal is meg kell birkózniuk. A film nagyon szépen van fényképezve, ezért nagyon kellemes élmény lehet a szép havas tájat nézni, miközben a film maga egy igazi szenvedés történet arról, hogy ki meddig menne el az életben maradásért. Valamint igazából a film azt is nagyon jól reprezentálja, hogy az anyatermészet mennyivel nagyobb ellenség tud lenni pár farkasnál.

A trollvadász (2010)

A trollvadás egy skandináv found footage film, azaz kézi kamerával készült áldokumentarista stílusban. A filmnek az a nagy húzása, hogy nem egy horror film, hanem megpróbálja valós keretek között ábrázolni, hogy hogyan is nézne ki ha a valóságban is trollok szaladgálnának a skandináv erdőkben és ennek hogyan működne a lények nyilvánosság előtt való elrejtése. A film vizuális effektjei teljesen korrektek, egy percig nem zökkentenek ki a filmből, a fagyos skandináv környezet pedig remek lehetőség egy kis hűsöléshez.

Everest (2015)

Ez a legújabb film a listán és emlékszem még, hogy anno a moziban is elégé egy fagyos élmény volt. A film valós eseményeket dolgoz fel, két csapat hegymászót követhetünk nyomon, akik megpróbálták megmászni a föld legmagasabb hegyét és sikerrel is jártak, azonban lefele jövet egy hatalmas vihar hirtelen lecsapott rájuk és kénytelenek voltak a puszta életben maradásért küzdeni. A filmnek nagyon impozáns a szereplőgárdája, de nem csak ez fog szemet szúrni, hanem a lehengerlő látványvilág is. 

Fogságban (2013)

Ez a listának azon filmje, amely leginkább a történetével lesz ránk igazán vérfagyasztó hatással. Ugyanis a film egy apáról szól, aki mindent megtesz az eltűnt gyerek után kutatva. Olyan messzire elmegy a gyerekét keresve, ami komoly morális döntések elé hozza őt. A filmben szinte egyszer sem süt a nap, az idő mindig borús, nagyon nyomasztó és reményvesztett atmoszférát teremtve ezzel. Egy forró nyári napon, ha valaki szeretne egy kicsit hidegebb vizekre evezni ez a film is remek választás lehet.

Szólj hozzá

Egyéb