2017. nov 21.

5 ok amiért nézned kéne a Vikingeket!

írta: Filmnéző Lehel
5 ok amiért nézned kéne a Vikingeket!

Hamaros, pontosan November 29.-én elindul a Vikingek ötödik évada és annak ellenére, hogy itthon és külföldön is igen vaskos rajongóbázissal rendelkezik a sorozat, szerintem még mindig nem kapta meg azt az egyöntetű népszerűséget és elismerést, amit megérdemelne. Ennek okán összeszedtem az öt fő érvet, amiért érdemes belekezdeni a sorozatba.

1. A látvány

Manapság egyre gyakoribb, hogy egy nagyobb televíziós produkció is olyan látványvilágot tud nyújtani, amit ezelőtt a korszak előtt csak moziban láthattunk, és ez hatványozottan igaz a Vikingekre. És ez nem csak a nagyszabású csatajelenetekre értendő, hanem a jelmezeken és a helyszíneken át mindenre. Az egész sorozatról lerí, hogy nem két fillérből készült. És ez nem egy kis tényező, ha azt vesszük, hogy mennyire egy epikus történetet mesél el a sorozat. Természetesen megkapjuk a kendőzetlen brutlitást is premier plánba, ami egyáltalán nincs túltolva, de éppen, ezért olyan hatásos, amikor például egy kínzós jelenetet nézünk.

2. A színészek és a karakterek

A casting hibátlan. Nincs egy karakter sem, akire nem illene a rászabott szerep, de az alkotók itt nem áltak meg és inkább, úgy fogalmazok, hogy a főbb karakterek szinte elképzelhetetlenek más színészekkel. Elég csak Vasbordájú Björnre vagy Csontnélküli Ivarra gondolni, akik mindketten ott vannak a sorozat legemlékzetesebb karakterei között, a lehengerlő játékukkal. Ivar konkréten a legjobban életrekelltett pszichopata, akit sorozatban láttam. Valamint külön érdemes megemlíteni, hogy a sorozat női fronton is igen erős, minden tekintetben.

3. A történelmi hitelesség és a korábrázolás

 A Vikingek a History Channel első nem dokumentum sorozata, ugyanis ezelőtt a csatorna kínálatában főleg történelmi és jelenkori dokumentumfilmek és sorozatok szerepeltek. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a Vikingek a lehető legjobban igazodjon a történelmi feljegyzésekhez. A szereplők nagy része a valóságban is létezett és az akkori életmódott a lehető leghitelesebben ábrázolták. Az epizódok során alkalmunk nyílik betekintést nyerni az akkori emberek, mindennapjaiba és szokásaiba is, ami a hardcore törénelem szeretőknek igen vonzó lehet. Mindemellett az akkori nagy pogány és keresztény ellentétet is nagyon rendhagyóan állásfoglalás nélkül mutatják be nekünk, néhol elég érdekes teológiai kérdéseket feszegetve.

4. Mert vikingnek lenni menő!

A mai uniszex és metroszexuális világban, azért jó érzés visszatérni egy olyan korba, amikor a férfiak még tényleg férfiak voltak. Márpedig ha valakik, akkor a vikingek azok férfiak voltak. Igazi nagydarab szakállas férfiak, akiknek fontos volt a család, a becsület és, hogy végig hűségesek maradjanak a saját értékrendjükhöz. Rengeteg régi, de nem elavult értéket tanulhatna a ma embere ezektől a középkori hódítóktól. Persze ez egy igen barbár nép volt a maga módján és nem azt mondom, hogy aki nem öl pusztakézzel medvét az nem ember, de iganis van helye a mai világban a régimódi férfiasságnak és ez a sorozat ezt remekül reprezentálja a maga nyers módján. 

5. Ragnar Lothbrok

Szerény véleményem szerint ő mindenidők egyik legjobb karaktere, aki valaha tévéképernyőn szerepelt. Persze mit sem ér egy jó karakter, ha nincs hozzá a megfelelő színész. Nos, Travis Fimmel jött látott és leigázta a világot. Nem csak arról van szó, hogy egy az egyben ráöntötték a karaktert, hanem arról is, hogy nagyon egyedi játékával, olyan szinten életet lehel Ragnarba, hogy egy egy nagyobb momentumánál rendre azt érezzük, hogy ez az ember valóban létezett. És annak a tudata, hogy ez az ember tényleg létezett, olyan erővel tudja fel ruházni a jelenlétét a képernyőm, amire csak kevés sorozat képes. Ragnar az az ember volt, aki nagyon sokan szeretnénk lenni. Mindent elért, amit valaha is akart, de ugye az elmondása szerint, sosem a hatalomra vágyott, hanem szimplán egy nagyon kíváncsi ember. Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire jó és emlékezetes ez a szerep, úgyhogy aki nem hiszi ezek után, az járjon utána.

Ennyi lett volna a rövid Vikingek ajánlóm, remélem sok embernek meghoztam a kedvét a sorozathoz és remélhetőleg ötödik évad után újra visszatérek ehhez a témához.

Szólj hozzá

Sorozatok