2017. dec 04.

Rango - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Rango - kritika

A történet középpontjában egy kaméleon áll, aki éppen a gazdáival utazik át a a sivatagon keresztül, ám egy kisebb autóbaleset révén kirepül a terráriuma a kocsiból és ott marad a sivatagban egyedül. Kisebb kóborlás és egy majdnem meghalás után viszont találkozik egy helyi földművessel Beans-el, aki eljuttatja őt a helyi kisvárosba. Itt rájönvén, hogy senki sem ismeri előadja, hogy egy nagy vadnyugati hős, aki egy golyóval végzett hét emberrel és ezt bizonyítván megkapja a város sheriffje címet és így rá hárul a feladat, hogy kiderítse, hová tűnt a város vízkészlete.

Sosem voltam rajongója Gore Verbinski munkásságának, szimplán egy biztos kezű iparosnak tartottam, akinek a kisujjában van egy szórakoztató film elkészítése. Viszont itt a Rango-val egy olyan egyedi és felejthetetlen élményt alkotott, amire igen kevés filmes képes. Nem csak a western, de körülbelül akármilyen filmes kliséknek az ilyen szintű mesteri felhasználását nem is tudom, hogy mikor láttam. A filmnek körülbelül minden egyes mondata és képkockája utal valamire, kellően komolyan véve, hogy tudjunk izgulni a történések láttán, de kellően könnyedén is, hogy egy percig ne érződjön erőltetettnek. A film látványvilága szemetgyönyőrködtető. Ritkán készül ilyen részetgazdagon megalkotott animáció, minden egyes pillanatban öröm volt nézni a képernyőt. A szinkron színészek is kitettek magukért, egy percig sem a színész ugrik be a fejünkbe a mikrofon mögött, hanem az élő és lélegző karakterek.

A film zenei oldalonis kifogástalan. Nagyon sokszor híres western klasszikusokat idéz meg a dallamaival, ami nagyon jót tesz, hogy hamar ráhangolódjunk a film egyedi atmoszférájára. Hans Zimmerben ismét nem kellett csalódni. A film közepén van egy üldözéses akciójelenet, amihez foghatót animációs filmben még nem láttam, de még egy jó pár blockbuster is szépen csöndben szedné a sátorfáját mellette. Látni kell, hogy átérezze az ember, egyzserűen lenyűgöző.

A Rango egy remek kalapemelés egy letűnt kor western filmjei előtt, de akik nem érdekeltek a műfajban, azoknak is egy fantasztikus élményben lesz részük.

Szólj hozzá

Kritikák