2017. dec 06.

Narcos - sorozatajánló

írta: Filmnéző Lehel
Narcos - sorozatajánló

Ezzel a spoilermentes értekezéssel a sorozatról az lenne a célom, hogy minnél több embernek meghozzam a kedvét hozzá, ugyanis nagyon egyedülálló élményt tud nyújtani a sorozat, amihez hasonlót nem nagyon lehet máshol találni. Aki nem tudná mi ez a sorozat, annak röviden egy félig dokumentarista, félig pedig színészekkel eljátszott történelem lecke az 1980-as 90-es évek kolumbiájáról. Az első két évad fő központi rugója nem más, mint a történelem egyik leghíresebb és leg gazdagabb bűnözője, Pablo Escobar és az ő felemelkedés és bukás története, valamint a DEA-vel folytatott macskaegér harca. Míg a harmadik évadban Padlo halála után egy új kartell hatalomra jutásával egy újabb szélmalom harcot láthatunk, ami nem marad el az első két évad színvonalától a főszereplő hiánya nélkül sem.

Ahogy azt lassan már a Netflixtől is megszokhatjuk, nem spóroltak semmin. A sorozaton egyszer sem érződik, hogy egy sorozat költségvetésével dolgoztak volna. Minden egyes aspektuson érződik a teljes profizmus és tudatosság. A stílus egyértelműen hajaz a nagy Scorsese klasszikus gengszter sztorik narrációs és kicsit tárgyilagos stílusára, aki kicsit is vevő erre a stílusra az itt egy kész aranybányára talált. És hát a színészek. Wagner Moura csak a szerep kedvéért megtanult spanyolul és egy olyan erős és tudtatos játékkal hozza szinte zsigerből a drog kartellt, hogy elhozta nekünk Escober legjobb mozgoképes megformálását valaha. Boyd  Holbrook és Pedro Pascal szintén nagyon emlékezetesek az alakításukkal és a kissé melankólukis narrációjukkal.

A sorozat zenéje is fantasztikus elég csak a fülbemászó intrózenéjére gondolni, de az egyes témák és licenszelt dalok is remekül illeszkednek a látottakhoz és teremtik meg a sorozat egyedi hangulatát. Az akciójelenetek és a feszültség kelltés pedig példanélküli, szinte minden részben kapunk egy, ha nem több rajtaütést vagy üldözést vagy valami hasonló jelenetet, amik annyira zseniálisan össze vannak rakva, hogy egy tonna energiaital sem lenne képes visszaadni azt az adrenalin löketet, amit egy ilyen jelent tud adni. Az sem elhanyagolható tényező, hogy mind a drogkartelek palotái, mind a kolumbiai hegyvidékek olyan szép és látványos környezetet adnak, amire minden pillanatban élvezet ránézni. A sorozat valós eseményeken alapszik, szereplői a valóságban is léteztek, de ugye dramaturgiai okokból pár dolgot kénytelenek voltak megváltoztatni a készítők, éppen ezért a legabszurdabb pillanatokban, mutatnak nekünk pár archív felvételt, hogy a néző csak fogja a fejét, hogy milyen elvetemült dolgok zajolttak abban az időben Kolumbiában.

Remélem meghoztam a kedvet, hogy elkezdjétek a Narcos-t, netán ahhoz, hogy kipróbáljátok a Netflixet, mert ez a sorozat egy olyan kör amire érdemes befizetni.

Szólj hozzá

Sorozatok