2018. jan 09.

2017 sorozatai szerintem

írta: Filmnéző Lehel
2017 sorozatai szerintem

Ebben a listában felsorolnám 2017 általam megnézett sorozatait. Csak azokról értekzenék, amiknek az idei évadát végig is néztem. Tehát hiába kezdtem el nézni például a Mindhuntert a vége előtt úgy döntöttem, hogy nem folytatom tovább, ezért nem szerepel a listán. Régebbi sorozatokról se fogok írni, amiket esetleg idén kezdtem el. A lista nem minőségi sorrendben lesz, mivel tényleg olyan erős a jelenlegi sorozat piac, hogy nem látom értelmét a rangsorolásnak, ezért csak felsorolok és remélem minnél többhöz meghozon a kedvet.

Taboo 1. évad

Tom Hardy az apjával közösen elkészítette a saját sorozatát. Ám a sorozat nem csak a főszereplőtől megszokott erős játék miatt lett emlékezetes, hanem a nagyon mocskos és hiteles korábrázolása, az érdekes mellékszereplő gárda, és Max Richter hihetetlenül jó és emlékezetes zenéje miatt. Ez a sorozat egy igazi különlegesség, ami minden junkie-nak kötelező kör lesz, mivel nem sok hasonló van a piacon.

The 100 4. évad

A feleslegesen elnyújtott és túlbonyolított harmadik évad után kíváncsi voltam, hogy ezúttal mivel rukkolnak elő az alkotók és szerecsére sikerült visszatérniük a helyes útra. Az első pár rész még nem volt túl meggyőző, de a második felére olyan szinten felpörögnek az események és újra olyan súlyos döntéseket kell meghozniuk a szereplőknek, hogy ismét élvezet volt nézi az eseményeket. Eddig sem finomkodott a sorozat, de ezzel az évaddal tényleg az eddigi legerőszakosobbat köszönthetjük, Az évad végi Éhezők viadala megidézés pedig nem is sikerülhetett volna ennél jobbra. Jöjjön az az ötödik évad!

 13 Reasons Why 1. évad

 A Netflix igen erős évet tudhat maga mögött ismét, amihez ez a tini dráma is hozzájárult. A remek fiatal színészek, a nagyon hangulatteremtő zene és a depresszív történet ellenére feel good hangulat mind hozzájárult a sikeréhez. Hanna okai az elején még nem voltak túl meggyőzőek, de, ahogy haladunk előre úgy válik egyre világossá a tette és szembesülünk a rengeteg jelenkori problémával. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan viszik tovább, ezt a tulajdonképpen lezárt történetet.

Godless 1. évad

A Westworld hatalmas sikere után a Netflix úgy érezhette válaszolnia kell erre neki is egy western nagy dobással. És milyen jól tette, ugyanis a Godless az elmúlt jó pár év legjobb westrenje lett szerintem. A színészek egytől egyig fantasztikusak, főleg a főgonoszt alakító Jeff Daniels. A történet nem túl eredeti, de nem is ez miatt a kiemelkedő, hanem, hogy tulajdonképpen egy hét órára nyújtott filmet látunk, ezért van időnk elveszni a film világában és megismerni a karaktereknek nem csak a múltját, de a jelenét is részletesen. Scott Mcnairy Sheriffje pedig az emúlt idők egyik legszimpatikusabb karaktere.

Trónok Harca 7. évad

 A Trónok Harca beért a célegyenesbe és elkezdtek úgy igazán pörögni az események. Sokaknak nem tetszett a tempó váltás és tény, hogy néhol elvett kicsit az élvezeti faktorból, de én baromira élveztem ezt az évadot. Kicsit olyan, mint a Rogue One Vader jelenete, hogy lehet csak fanservice meg nem feltétlen szolgálja az eseményeket, de kit érdekel mikor a dothraki horda plusz egy sárkány lecsap a lannister seregre vagy amikor a sárkányok anyja és Havas Jon végre talállkozik. Türelmetlenül várom a finálét, mert az évadból kiindulva nem kell majd csalódnunk.

Ozark 1. évad

A Netflix egy kevésbé erdeti sorozattal rukkolt elő, amit már a Breaking Bad-es pár huzam miatt előre el is lehetne temetni, de szerencsére a sorozat remek iskolapéldája lett annak, hogy nem kell feltétlen eredetinek lenni ahhoz, hogy maradandót alkossunk. Jason Bateman még az Ajándéknál is nagyobbat alakít, a pénzmosó szerepében. A sorozat zenéjét is érdemes külön kiemelni, ami annyira egyszerű és emlékezetes lett, ami nagyban hozzá járul az egyes jelenetet hatásosságához.

Riverdale 2. évad

 A Riverdale képes volt szintet lépni a szimplán klassz első évad után, ugyanis a maszkos gyilkos utáni nyomozás, valamint a Serpentek nagyobb térnyerésének hála, sokkal sötétebb tónusú lett a sorozat, megőrizve a könnyedségét. A karakterek új irányba terelését is sikerült jól megoldani, a szerepek folyton rendeződnek át, szerelmek szűnnek meg és születnek újra. Egy szóval remekül csinálja, amit egy második évadnak csinálnia kell, csak így tovább.

Better Call Saul 3. évad

Saul Goodman eredetsztorija is folytatódott tovább az eddig megszokott nagyon magas minőségen. Talán ez az évad volt eddig a legerőteljesebb, mert egyrészt itt kezdett el a leginkább érződni az anya sorozatban megismert karakter, valamint a testvér ellentét is itt csúcsosodott ki leginkább. Bob Odenkirk még mindig az egyik legjobb alakítást hozza a jelenleg futó sorozatokban és megőrizték azt a jó szokásukat, hogy még a legérdektelebb mellékszereplő is olyan érdekes tud lenni, hogy külön spinoff-ot érdemelne. Ha így folytatják az egyszer szent, hogy ismét maradandót alkotnak a készítők.

 The Defenders 1. évad

 A Netflix házi bosszállók sztorija, még úgyis egy nagyon klassz etap lett, hogy a várakozásokon alul teljesített és tulajdonképpen egy Daredevil 2.5-öt kaptunk. A viszonylag kevés akció és elég gyengére sikerült gonosz oldal és történet ellenére a karakter dinamika elviszi a sorozatot a hátán. És mivel egy ilyen csapat sztorinál ez a legmérvadóbb szerintem komoly okunk nincs a panaszkodásra. Kiváncsi leszek, mert a Disney végett még nem egyértelmű ezeknek a karaktereknek a jövője.

Narcos 3. évad

" Mi lesz a Narcossal Escobar és Murphy nélkül?" Engem is foglalkoztatott ez a gondolat, de a harmadik évad olyan adrenalin pupálóra sikeredett, hogy gyorsan elillant minden kételyem. A Cali kartell több vezetős rendszere kellően más volt Escobar egyeduralmához képest, hogy egy percre se érezzük az önismétlést. Jorge karaktere pedig, a sorozat eddigi talán legszínpatikusabb karaktere volt, akiért végig lehetett izgulni a hajmeresztő akciójelenetek közepette. Irány Mexikó!

Vikingek 5. évad

Ez az egyetlen kivétel a listán, mivel az ötödik évad még mindig tart, de a novemberi indulás végett bőven 2017-es sorozatnak tekinthető. Megtörtént a generáció váltás és atya ég milyen jól sikerült. Csontnélküli Ivarnak simán megvan az esélye, hogy apja nyomdokaiba lépjen, nem csak a sorozat világán belül, hanem popkulturális jelentőségét tekintve is. Sajnos a 40 perces epizód idő kezd kevés lenni a sokszálon futó sztorihoz, de az alkotók, ahogy csak tudnak igyekeznek kárpótolni lélegzetellállító jelenetekkel. Amikor Ivar egyedül megrémiszt egy egész sereget messze az év egyik leghatásosabb jelenete volt, amit sorozatban láttam. 

Black Sails 4. évad

Minden idők legjobb kalóz sztorija is a végéhez ért idén és nehéz lesz pótolni az általa hagyott űrt. Filnt kapitány kaladjai végével tényleg bebizonyosodott, hogy lehet a kalózok világát javarészt hitelesen mozgóképre vinni. Az utolsó évad sem szűkölködött látványos csatákban vagy epikus pillanatokban, elég csak arra a bizonyos Fekete Szakáll jelenetre gondolni. A sorozat jó szokása, hogy folyton ellenségből barát és fordítva jelenség történik itt is nagyon jól működött és a sorozat idézőjeles antagonistája is bebizonyította, hogy a Starz nagyon ért az oldalak árnyalásához. Aki kicsit és érdekelt a témában mindenképp pótolja, ha még nem tette, mert egyedülálló élményben lesz része.

Kingdom 3. évad

Korunk egyik legnagyobb igazságtalansága a Kingdom szörnyen alacsony nézettsége. Persze részben indokolható azzal, hogy a témája miatt egy réteg sorozat, de ha megnézzük a kevert harcművészetek népszerűségét, akkor azért már tényleg nehezen érthető, hogy szinte pár ember követte Kulina család történetét. A Kingdomnak ott a helye a legnagyobb sorozatok között, mert úgy mutatta be reálisan ennek a sportnak a világát, hogy közben kimagaslóan erős karakter drámát és fantasztikus alakításokat láthattunk. A sorozat fináléjára pedig a tökéletesnél tényleg nincs jobb szó. Frank Grillo-val az élen minden színész kitett magáért és az képesek voltak hozzátenni az egyébként is fantasztikus karakterükhöz. Technikai oldalról pedig az sem ehanyagolható, hogy a bunyókat végig igyekeztek a lehető legegyedibben felvenni, elég csak Nick Jonas vágatlan bevonulására gondolni.

 The Leftovers 3. évad

 A Leftovers a kedvenc sorozatom. A fináléja pedig tökéletes volt. Nem olyan amire számítottam, de olyan amilyet megérdemeltünk. A Garvey és Durst család története a végére sem engedett a szívszorító momentumokból, az emlékezetes jelenetekből és a meglepő csavarokról. JustinTheroux pedig bezárt a kört és letette az asztalra minden idők legjobb sorozat alakítását szerintem. A többi színész is fantasztikus, de ő képes volt olyan odaadással és beleéléssel játszani a sorozat során, amiről nem lehet nem szuperlatívuszokban beszélni. A Leftoverssel minden embernek tennie kell egy próbát, mert tudom, hogy nem fog mindenkinek tetszeni, többnyire érthető okokból, de ha elkap akkor az ember legjobb sorozatélménye lesz.

Ezek voltak az idei sorozatok amiket szerettem, remélem meghoztam egy párhoz a kedvet. Ezeken kívül is rengeteg sorozatot néztem, de volt pár idei amit, el kellet kaszálnom ( ugye Preacher), és votl egy csomó pótlásom is, úgyhogy jövőre egy sokkal hosszabb lista várható valószínűleg.Kommentben írjátok meg a ti kedvenceiteket, hátha meghozzátok a kedvem egy pár klasz szériához:).

Szólj hozzá

Sorozatok