2018. jan 23.

Top 15 legjobb film 2017-ben

írta: Filmnéző Lehel
Top 15 legjobb film 2017-ben

Érdekes év volt 2017 filmek szempontjából. Egyrészt a zaklatási bortányok végett, nagyon úgy fest, hogy egy egy nagyobb sztárnak a karierje végleg leálozott, a Disney és Rian Johnson úgy választotta ketté a Star Wars fanokat, mint Mózes a vörös tengert, a Netflixnek több, mint 100 millió előfizetője lett, Rotten Tomatoes-t pedig minden eddignél többen támadták. De szerencsére a sok történés, nem akadályozta meg az alkotókat, hogy egy csomó fantasztikus filmmel elhalmozzanak. Voltak itt olyanok, akik hozták a kötelezően elvárt szintet, voltak nagy visszatérések és nem egy első filmes rendező tudott engem igazán meglepni. Elég is a szavakból jöjjön a 15 legjobb fim szerintem, amit 2017-ben mutattak be Magyarországon.

15. A Viszkis

Antal Nimród sikerrel vitte vászonra a leghíresebb magyar bankrabló történetét. A film talán az első harmadában még nem igazán találja a tempóját, de szerencsére, ahogy a főszereplő élete megváltozik, úgy változik meg a film is és változik át egy adrenalin pumpáló bukástörténetté. A színészek egytől egyig remekelnek, az akciók látványosak és pörgősek, a bankrablásokra pedig tényleg nincs jobb szó, mint az, hogy világszínvonal. Az "elhollywoodiasított" film szerencsére, megmarad magyar filmnek, tele olyan utalásokkal, amiket csak a hazai nézők érthetnek, amiért jár külön a pirospont.

14. Alien: Covenant

Az Prométeusz folytatásának szánt film, inkább lett egy két órás fan service és visszanyúlás a gyökerekhez, amit én mocskosul élveztem. Valószínűleg én is jobban örültem volna, ha az előző filmmel már kitaposott úton haladnak tovább, de tipikus pédája, hogy hiába bukik meg valami ötlet szinten, ha egyszerűen ilyen jó a megvalósítása. A látvány letaglózó, Michael Fassbender élete egyik legjobb alakítását hozza David szerepében, és a filmben van az év legfeszültebb jelenete. Ridley Scott még mindig érti a dolgát. Úgy néz ki, hogy sosem fogják befejezni ezt a trilógiát, de én azért még reménykedek, hogy hátha befejezik David történetét.

13. The Babysitter

Egy Netflix film (nem az utolsó a listán), ami nem csinál mást, csak szórakoztat. De ezt olyan eszement és elborult módon teszi, hogy olyat csak ritkán látunk. Vér, izgalom és egy csomó eszement szituáció jellemzi ezt a horror komédiát, ami javarészt inkább komédia, de legalább rendesen megmozgatja a rekeszizmokat. Ha valaki kíváncsi arra, hogy hogyan is nézne ki egy Resszkessetek Betörők film, csak tizenyolcas karikával, az ezzel a filmmel nem fog mellé lőni.

12. Baby Driver

 Annek ellénere, hogy én nem voltam oda annyira, ezért a filmért, mint a nagy átlag, még mindig egy nagyon jó filmnek tartom. Edgar Wright hozta a szokásos színvonalat, és tulajdonképpen lefogatott egy két órás videóklippet. Az akció jelenetek elképszetőek, és belegondolni is durva, hogy milyen munka lehetett zenére így összevágni őket. A mellékszereplők pedig olyan színesek és érdekesek, hogy külön filmet érdemelnének. A film zenenéje nálam sajnos nem ért fel a várakozásokhoz, de ettől függetlenül ígyis egy elég ütős lista lett.

11. Logan

 Egy újabb film, amiért nem tudtam úgy rajongani, mint az emberek többsége, de ez nem azt jelenti, hogy nem tetszett volna, sőt, nagyon remélem, hogy évek múlva egy új korszak előhírnökeként fogunk rá tekinteni. Hugh Jackman fantasztikus, a Rozsomák még sosem volt ennyire sebezhető, és épp ezért végre tudunk úgy igazán izgulni is érte. Az akciók kendőzetlenül brutálisak és nagyon ardenalin pumpálóak. Az a bizonyos jelenet, amikor a film átmegy horrorba, az pedig tipikusan az a pillanat, ami hosszú időre ott marad az emberrel. Méltó búcsúztatása volt egy legendás karakternek ez a film.

10. John wick: Második Felvonás

 Tipikusan az a folytatás, ami nem tud olyan jó lenni, mint az elődje, de ettől függetlenül teljesen méltó lesz az első filmhez. A világ bővítése nem ment végig zökkenő mentesen, de amikor működött akkor nagyon jó volt nézni, ezt a bérgyilkosok uralta alternatív valóságot. Az akciók pedig még mindig bűntetnek. Minden egyes zúzás elképesztő operatőri és kaszkadőri munkával készült el. Keanu Reeves pedig nagyon az az úton halad, hogy ezzel a trilógiával még Neonál is ikonikusabb alakot adjon a filmtörténelemnek.

9. A Majmok Bolygója: Háború

 Lezárult ez a trilógia és kétségtelen, hogy ott van a 21. század legjobb trilógiái között. Caesar története egy meglepően nem grandiózus vagy epikus finálét kapott a sokat sejtető cím ellenére, hanem tulajdonképpen egy holokauszt drámát csináltak belőle. És nagyon jól tették, ugyanis tipikus példája lett, hogy a számítógépes effekteket milyen jól lehet egy drámában is használni. A színészi alakítások szintén fantaszikusak, Andy Serkis bebizonyította ismét, hogy korunk egyik legjobb karakter színésze.

 8. Tűnj El

 Jordan Peele első rendezése jött, látott és győzött. Nem elég, hogy elképesztően nagy anyagi siker volt, de a film komoly Oscar esélyessé nőtte ki magát, nem véletlenül. Az elképesztő feszültség végig elvitte a filmet a hátán, és az olyan részek, mint a brutális finálé vagy amikor kiderül, hogy mire megy ki az egész már csak hab a tortán. Egy újkori horror klasszikus született.

7. Wheelman

Ismét egy Netflix film. Tudjátok milyen érzés amikor 80 percen keresztül nyomják belétek az adrenalint? Én se, de valami hasonló élmény lehet megnézni ezt a filmet. A szinte végig az autóból felvett film, olyan remekül működik és adagolja a feszültséget, hogy azt tanítani lehetne. És akkor ha hozzá vesszük, hogy egy első filmről van szó akkor egy nagy reménységet köszönthetünk Reremy Rush személyében. Frank Grillo pedig sokadjára is bebizonyítja, hogy milyen fantasztikus színész.

6. Testről és Lélekről

 Enyedi Ildikó nagy visszatérése egy fantasztikus és nagyon érzelmes film lett. Szinte minden működik a filmben, a bizarr vágóhídi helyszín, a színészek, a két szereplő közötti kémia, és a nagyon életszagú jelenetek és párbeszédek. Drukkolok neki nagyon az Oscaron, mert ez a film még a Saul fiánál is jobban megérdemelné az arany szobrot.

5. Wind river

 Ismét egy első film. A Sicario írójának filmje nagyon hasonló lett korábbi munkájához, és jól ált, hogy itt a rendezést is magára vállalta. A film talán legnagyobb erőssége a hangulata. Ami olyan erős, hogy ilyet tényleg ritkán látni filmben. Ennek a szomorú történetnek pedig nem is találtak volna jobb környezetet ennél a fagyos rezervátumnál. A két főszereplő fantasztikus, Jeremy Renner visszafogott, de mégis erőteljes játéka sokáig ott marad ez emberrel. A lövöldözős jelenet meg az év egyik legjobb akció jelenete.

4. Gerald's Game

 Kevés horror volt rám olyan erős hatással, mint ez a film. Stephen King novellájából nagy valószínűséggel kihozták a maximumot. A parafaktor kellően jól volt adagolva, hogy a film végére szó szerint belefagyjon még a szar is az emberbe. A flashbackek és a "szellemekkel" beszélős részek kellően hozzáadtak a történethez, és mélyítették a főszereplő karakterét. A Moonlight Man az elmúlt jó pár év legparább horror szörnye, amit filmre vittek, és az a bizonyos véresebb jelenet pedig olyan idegpróbáló volt, amihez foghatót még nem láttam.

3. A Legnagyobb Showman

 Ez a film az igazi klasszikus mozi varázslat. Amikor beülsz a terembe és két órán keresztül elrepülsz egy másik világba és olyan jól érzed magad, ahogy nagyon ritkán. A kezdeti vegyes kritikai fogadtatás ellenére a közönség megtalálta magának szerencsére és szépen mennek a vetítéseire, ami szintén egy nagyon jó bizonyítéka, hogy nem kell tökéletes filmet csinálnod, ha egyszerűen egy élményt akarsz nyújtani a nézőknek. És azok a dalok és koregráfiák olyan lenyűgözőek, amiket mindenkinek át kéne élnie a nagyvásznon.

2. Barry Seal: A Beszállító

 Tom Cruise és Doug Liman másodjára is bebizonyítják, hogyha valamit közösen alkotnak abból valami egészen elképesztő fog születni. A Barry Seal kettős életét feldolgozó filmet sanszos, hogyha bárki más kezébe adjuk, nem fogja ennél jobban elkészíteni. Remek hangulat, könnyed hangvétel, elképesztő jelenetek, egy filmre kívánkozó igaz történet és Tom Cruise életének egyik legjobb alakítása. Megtekintése után egyből úgy döntöttem, hogy ez az őrült sztori lesz az év filmje aztán jött egy folytatás, ami más fajta élményt nyújtott.

1. Szárnyas Fejvadász 2049

 Dennis Villeneuve minden egyes újabb filmjével sorra vési bele magát a filmtörténelem nagy könyvébe. Elkészített egy olyan folytatást, ami túlnő az elődjén és egy olyan hihetetlenül melankólikus élményt tud nyújtani, ami hetekkel  film után is ott marad az emberrel és nem engedi másra gondolni. A film szerelmi szálja annyira szép és bizarr, hogy szerintem még a fantasztikus A Nőnél is jobban működött. Gosling magabiztosan hozza a figurát a tőle megszokott visszafogottsággal és Ana de Armas-al olyan jól működik közüttük a kémia, ahogy Emma Stone-al még soha. A lenyűgöző operatőri munkárol és a fantasztikus látványról, akkor még szó sem esett vagy a film csavarjáról, ami annyira gonosz, hogy egy Black Mirror epizód is megirigyelné.

Ezek voltak szerintem a legjobb filmek tavaly. Írjátok meg kommentben a ti kedvenceiteket és azt is, hogy általában az egész tavalyi évről mit gondoltok filmes szempontból.

Szólj hozzá

Egyéb