2018. már 23.

Annihilation - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Annihilation - kritika

Jane férje már egy éve, hogy eltűnt egy titkos katonai bevetésen, ám egyszer csak ott áll az ajtajában. A nagy találkozás öröme nem tart sokáig, mert a férfi megváltozott és az egészségi állapota is romokban hever. Miközben a mentővel tartanak a kórházba egy csapat katona megállítja a kocsit és magukkal viszik a férfit és Jane-t is egy titkos katonai bázisra. Jane megtudja, hogy egy folyamatosan növekvő zóna van egy adott területen, ahonnan még senki nem tért vissza, kivétel a férje. Az esetleges gyógymód reményében Jane csatlakozik egy a zónába tartó női expedícióhoz. 

 Alex Garland rendező korábbi munkáját az Ex Machinát egy mesterműnek tartom és éppen ezért komoly elvárásokal ültem le az Annihilation elé. Sajnos gondolatiság terén ez a film meg sem közelíti az előző filmet, de ezzel nem is lenne komoly baj, ha az utolsó harmadában ne akarna hirtelen átmenni egy mély filozofálgatós művészkedésbe, mivel a film első egy órája inkább emlékeztet egy mezei szörny filmre, abból is a jobbik fajtából. És nekem ezzel nem is lett volna semmi bajom, hogy ha a film megmarad egy mezei horrornak, mivel abban a formájában remekül művödik. A zóna világa és a benne lévő mutációk nagyon érdekesek és igyekeztek a lehető legváltozatosabban ábrázolni. Mint, mondtam szörny horrorként jól működik a film, annak ellenére, hogy kevés paráztatós jelenet van, de amikor olyat kapunk akkor az rendesen oda van téve. A szörnyek és a környezet viszonyag jól néz ki, csak néha lehetett érezni a költségvetési határokat.

 A gondjaim a filmmel akkor kezdőtek, amikor el akart evezni intellektuálisabb és elgondolkodtatóbb vizekre, ugyanis nem tudottse újatt mutatni, se komolyabban mesélni valamit, ugyanis a film tulsó negye órájában történtek egyszerűen olyan nehezen értelmezhetőek, hogy az inkább zavaró, mint elgondolkodtató. Az alkotók túl kevés kapaszkodót adtak ahhoz, hogy bármi komolyabb követeztetést levonjunk és az utolsó képkocka pedig szimplán csak zavarba ejti az embert még jobban. De ettől függetlenül összegészében egy igazán jó film lett az Annihilation, mivel a szörnyfilmes elemek működnek, a színészi alakítások nagyon jók és a látvány is nagyon egyedi.

Nem érdemes nagy megfejtéseket vagy gondolatokat várni a filmtől, mert azokat vagy láttuk már máshol vagy szimplán nincs értelmük, de aki kíváncsi egy az átlagnál minőségibb szörnyfilmre az mindenkép nézze meg.

Szólj hozzá

Kritikák