2018. júl 08.

5 sorozat a nyári daráláshoz I Második felvonás

írta: Filmnéző Lehel
5 sorozat a nyári daráláshoz I Második felvonás

Tavaly júliusban posztoltam egy bejegyzést, ahol öt sorozatot ajánlottam, amit érdemes lenne bepótolni a nyári szezon alatt és mivel a blog pályafutásának messze legsikeresebb bejegyzése lett ezért úgy gondoltam, hogy idén is készítek egyet, hogy senki ne maradjon sorozat nélkül. Nem konkrét kritikát mondod az adott szériákról, csak röviden összegezném mindegyikről, hogy miért érdemes elkezdeni. De akkor lássuk is idén miket ajánlok darálásra.

5. Safe

Ez a lista legfrissebb darabja,ugyan is a Netflix még május elején tette elérhetővé ezt a minisorozatot, azonban én nemrég daráltam le, és azt kell mondjam remek döntés volt belekezdeni. Az alapsztori nagyon egyszerű, egy este egy apa arra ébred, hogy nem ért haza a lánya a buliból és egyből elkezdi keresni őt, ám a keresés közben a kertváros lakóinak sötét titkaira is fény derül. A sorozat egyik nagy ütőkártyája a remek casting, ugyanis a főszerepre sikerült megszerezniük a Dexter sztárját Michael C. Hall-t, de a többi karakternél is nagyon jó érzéssel találták el az őket alakító színészeket. A sorozat kertvárosi, mély gazdag brit hangulata remek lehet egy esős délutánra és maga a nyomozós száll is kellőképp fokozatosan adagolja az információt ezért a nyolc rész alatt szinte végig van okunk az izgalomra. Plusz még, hogy az intro nagyon király lett.

4. Black Sails

Tavaly ért véget a Starz grandiózus kalóz sorozata, ami a Kincses Sziget cím könyv előzményeként szolgált és a sorozat által, hagyott űrt azóta sem tudták bepótolni. Sajnos valószínűleg még egy darabig nem is kapunk ehhez hasonló féltörténelmi sorozatot, pedig igény biztos volna rá. Az első évada még eléggé kísérleti jellegű, de utána a siker miatt megkapták a nagy költségvetést és amit utána leműveltek egyes jelenetekben az televízió történelem. Főleg a harmadik évadban voltak olyan tengeri csaták és jelenetek, amik mellet a Karibtenger Kalózai filmek olcsó tévéfilmeknek tűnnek. Jó Starz-os sorozathoz méltón itt is lehet számítani a kendőzetlen szexjelenetekre és brutalitásra. Ami pedig a történetet illeti, nagyon jó munkát végeztek az írók azon a téren, hogy folyton változik a bábuk állása a sakktáblán és bármelyik pillanatban lehetnek ellenségből barátok.

3. Money Heist

 Ez a Netflix által felvásárolt spanyol sorozat egy tipikus vírus sorozat, ami egyik pillanatról a másikra tesz szert egy nagyon hűséges rajongótáborra és a sorozat egyes elemei azoknak is ismerősek lehetnek, akik nem is nézték a sorozatot. Gondolok itt arra például, hogy a sorozat több zenéjének is rengeteg remix-e készült, amit a legnevesebb dj-k is előszeretettel játszanak, vagy a bajszos álarcra, ami nem egyszer köszönt vissza az interneten teljesen más kontextusban. És, minek köszönheti a sikerét? Nos, szerintem a nagyon emlékezetes karaktereknek, akiket világszínvonalúan játszanak el, vagy a rengeteg kreatív megoldásnak és ötletnek vagy annak, hogy a nagy darálásban mindig megtudott állni egy kicsit a sorozat, hogy kibontakozhassanak a karakterek egy egy emberibb pillanatban. Az pedig többet mond minden szónál, hogy sokan még mindig követelik az új részeket annak ellenére, hogy be van fejezve a történet.

2. Planet Earth és Blue Planet 2

 Ez most kicsit csalóka lesz, mivel ez egy dokumentum sorozat és abból is nem csak egy, hanem kettő, de a kettő együtt tulajdonképpen egy egészet alkot ezért így szerepelnek a listán. Ez az a két természetfilm sorozat, amit mindenkinek látnia kell! És nem csak, azért mert ilyen látványos Hollywood-ot megszégyenítő felvételeket máshol nem nagyon látni, de azért is, mert a megtekintésük után az ember átértékeli a helyét a világban és hirtelen késztetést érez a természetvédelemre. David Attenborough hű maradt a nevéhez és tényleg egy csodát alkotott a csapatával.

1. Sense8

 Ez elmúlt hónapban kapta meg ez a sorozat a lezárását, ami elég sajnálatos ugyanis 2 évad után be kellett fejezniük, de potenciál még bőven volt ebben a hihetetlenül zseniális szériában. A történet alapját az adja, hogy 8 ember a világ különböző pontjain egyik pillanatról a másikra képes lesz érzékelni egymás érzéseit és jelenlétét és képesek megosztani egymással a képességeiket és ezáltal egy különleges kapcsolat jön létre köztük. Talán nem mondok nagyon, ha azt mondom, hogy a Sense8 minden idők egyik legkülönlegesebb és legambiciózusabb sorozata. Legkülönlegesebb, mert nincs még egy sorozat, ami csak akár megtudná közelíteni azt az élményt, amit a Sense8 nyújt. A Mátrix alkotói tényleg szívüket lelküket beleadták a sorozatba és ez vissza is köszön a végterméken. És legambiciózusabb mivel a szereplő gárda hatalmas a világ minimum tíz különböző részén forgatták hatalmas költségvetésből. Érződik is a sorozaton, hogy nem spóroltak semmin, hiszen rengeteg nagyszabású akciójelenetet kapunk és olyan montázsokat, amiket a legprofibb videóklip készítők is megirigyelnének. És olyan dolgokról nem is beszéltem, hogy remekül megmutatja a sorozat, hogy milyen hatalmas ereje tud lenni az együtt érzésnek és elfogadásnak és, hogy annak ellenére, hogy mind különbözőek vagyunk mindenkiben van közös dolog. Készülj arra is, hogy a lejátszási listáidat is rendesen átfogja formálni a sorozat.

Remélem legalább egyhez meghoztam a kedvetek a felsoroltak közül és majd írjátok meg, hogy tetszettek. Jó szórakozást!

Szólj hozzá

Sorozatok