2018. júl 21.

Before I Fall - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Before I Fall - kritika

Sam éli átlagos tini lány életét. A legmenőbb csajok a barátnői, a suli legmenőbb csávója a pasija és még a furán öltöző lányt is van ideje cikizni. Ám Február 12.-én egy buliból haza fele menet autó balesetet szenvednek el a barátnőivel, ám a halála pillanatában egyszer csak felébred ugyan azon a napon reggel és újra leéli ugyan azt a napot, majd ismét újra és ez addig megy míg nem tudja helyre hozni a hibáit.

Nagyon szeretem az időhurkos filmeket, mivel bármelyik filmes műfajba bele lehet illeszteni és ezúttal az alkotók a tinidrámát választották. Az alapötlet érdekes ugyan is ebbe az alműfajban ilyen kicsit földhözragadtabb, hétköznapibb módon még nem nagyon volt képviselője az ilyen élni, halni, újra filmeknek. Ebből kifolyólag nem is vártam a filmtől, hogy olyan mélységekbe elmenjen, mint például a Repeaters, ami szinte teljes mértékben kiaknázta az alaphelyzetben rejlő lehetőségeket és a végsőkig elment, de azért amit a film adott annál valamivel többre és eredetibbre vártam. ugyanis azután, hogy bemutatják, hogy először, hogyan is néz ki az a bizonyos nap elég erősen lehet sejteni mi lesz a végső megoldás. Sajnáltam is, hogy semmi komolyabb dolgot nem próbál ki a főszereplőnk, azt leszámítva, hogy egyszer örömlánynak öltözve megy el az iskolába.

A technikai oldalára nem nagyon lehet panaszom viszont, mivel a film képi világa nagyon jól illeszkedik az elmesélni kívánt történethez és van pár egész jól megálmodott beállítás, amik hozzáadnak az élményhez. A színészek is egytől egyig teljesen korrekten alakítanak, a főszereplőt alakító Zoe Deutsch nagyon tehetséges színésznő, itt is kifejezetten jól játszik, jól állnak neki az ilyen drámaibb szerepek. A film tele van licencelt zenékkel, amik eleinte egész jól megteremtik a hangulatot, de idővel az egysíkúságuk miatt kicsit inkább fárasztóak lesznek. Önmagában nem lenne komoly probléma a filmmel, ha ezt a történetet és mondani valót mások már ne mesélték volna el sokkal jobban és érdekesebben.

Az időhurkos filmek szerelmesei tehetnek vele egy próbát, de nincs értelme nagy megfejtéseket vagy érdekes történetvezetést várni tőle, mert ezek teljes mértékben hiányoznak a filmből.

Szólj hozzá

Kritikák