2018. júl 25.

He Never Died - kritika

írta: Filmnéző Lehel
He Never Died - kritika

A történet középpontjában egy Jack nevű halhatatlan, kannibál férfi áll, akit a Black Flag együttes énekese, Henry Rollins alakít. Egy napon betoppan az ajtaján a 19 éves lánya, aki még az utolsó kapcsolatából maradt meg és a lány szeretné megismerni jobban a vérszerinti apját, ám nem lesz egyszerű dolga ugyanis Jack egy elég magának való szinte érzelemtől mentes alak, ráadásul mindeközben a helyi maffiával is meggyűlik a baja.

Nagyon szeretem az olyan filmeket, amik az örök életnek inkább az árnyoldalait közelítik meg és kicsit őszintébben mesélnek arról, hogy milyen is lehet halhatatlannak lenni. Ennek a témának a filozófiai elmélkedős oldalát anno Az Őslakó teljesen kimaxolta, valószínűleg azért is döntöttek úgy ennek a filmek a készítői, hogy inkább egy fekete komédiát csinálnak, minimális egyházi és történelmi referenciával. Azért a történet előre haladásával, megtudunk pár dolgot a főhősről, és nagyjából be tudjuk lőni, hogy mióta is van ezen a világon. Henry Rollins olyan hitelesen alakítja az életbe teljesen beleunt, csak magával törődő pszichopatát, hogy nem tudok elmenni az a gondolat mellett, hogy nagy valószínűséggel javarészt magát alakította. Ha így van, ha nem az biztos, hogy nagyon ráérzett a karakterre és nagyon sokszor a mozdulataival is rengeteget tud mesélni a karakteréről.

A mellékszereplők egytől egyig hitelesek és kifejezetten emlékezetesek, annak ellenére is, hogy nagyon kevés idő jutott mindenkinek. A film humora nagyon jól működik és elég groteszk, hogy végig szórakoztató maradjon. A legfőbb humorforrás az Jack kendőzetlen őszinteségéből adódik, ami szül néhány igen emlékezetes mondatot. A trancsírozós részeket egyáltalán nem vitték túlzásba, de valószínűleg pont ezért, működnek ilyen jól, mert amikor megtörténnek akkor tényleg elég durvák, de például az sem volt mindennapi látvány, amikor a főszereplő a saját homlokában turkál egy fogóval, mondván, ha bent marad a golyó, akkor migrénje lesz. A film végén pedig megjelenik egy isteni személy is de, hogy az isten vagy a sátán volt, azt majd mindenki döntse el magában.

Egy tipikusan olyan film, ami tisztában van vele, mit akar elmondani és azt kifogástalanul meg is teszi.

Szólj hozzá

Horrorfun