2018. aug 23.

Upgrade - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Upgrade - kritika

A Blumhouse stúdió legújabb sikere, amely sajnos elkerülte a magyarországi forgalmazást, de ennek ellenére mindenkit arra buzdítok, hogy mindenkép nézze meg, ha még nem tette. A történet a közeljövőben játszódik, a főszereplőnket és a feleségét egy rajtaütés keretein belül nyilvánosan kivégzik, vagyis csak a feleséget ölik meg, a férfinek a gerincét bénítják le. Eltelik három hónap és látjuk, hogy a korházból kijövet tolószékbe kényszerülve éli tovább az elétet. Egy fiatal tudós felajánlja neki, hogy egy nem legális műtét keretein belül egy implantátum behelyezésével újra mozgásképessé tudja tenni. A műtét sikeres lesz és a főhősünknek a felesége gyilkosai után zajló nyomozása során rá kell jönnie, hogy ez nem egy sima implantátum, hanem önálló akarattal bír.

A film megnézése közben az embernek végig olyan érzése van, mintha egy Black Mirror részt nézne. Márcsak a  film látványtervezése is a sorozat egyes epizódjaira emlékeztet, hát ha még hozzávesszük a jövőképet, amit felvázol és magát a történetet is akkor nem tudja szó nélkül hagyni az ember, hogy van rá igen nagy esély, hogy egy kukázott Black Mirror részt készíttettek el Blum-ék. A főszerepet játszó Logan Marshall-Green számomra már bebizonyította, hogy több van benne egy Tom Hardy klónnál, de itt mintha egyes részeknél direkt rájátszott volna az említett színész gesztusaira, ami csak hozzáadott a játéka szórakoztatási faktorához. Látszik rajta, hogy élvezte a szerepet és jól esett neki kicsit keménykedni, főleg a film második felében.

A film története többnyire elég kiszámítható, de a fináléja van annyira gonosz, hogy ne tudjon rá teljesen felkészülni az ember. Az akciójeleneteknél igyekeztek valami egyedit alkotni és sikerült is nekik összehozni, ugyanis tipikusan az az akció film az Upgrade, ami nem a jelenetek hosszával vagy mennyiségével, hanem a minőségével és az intenzitásával akar hatni a nézőre. Minden egyes szekvencia után jó féle hiányérzet alakul ki az emberben és várja, hogy mikor láthat ebből még többet. Az operatőri munka nagyon egyedi, ritkán használják így főleg bunyókhoz a kamerát. Ha az emlékezetem nem csal talán az Elysiumban voltak hasonlóan felvett akciók, de ott nem erre volt felépítve az egész koncepció. Az akciók hatásosságához még hozzáad a film kendőzetlen brutalitása, ami szinte egy kötelező receptje a kemény bosszúfilmeknek, de nem véletlenül. Még megemlíteném, hogy a filmet hihetetlen öt millió dollárból készítették, ami a Kincsem költségvetésének a harmada. Aki látta a filmet az tudja, hogy ez miért olyan hihetetlen.

Tovább zakatol a Blumhouse stúdió diadalmenete, most már az akció műfajában is sikerült emlékezeteset alkotniuk. Csak így tovább!

Szólj hozzá

Kritikák