2018. aug 24.

Patient Zero - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Patient Zero - kritika

 

A Patient Zero egy újabb képviselője az új hullámos zombi filmeknek, de sajnos a leggyakoribb esett ált be és egy bíztató előzetesnél és egy jó alapötletnél többre nem futotta. Már megint... A történet szerint a zombi járvány már csaknem kipusztította az egész világot és a megmaradt emberek kétségbeesetten kutatnak a zéró páciens, az-az első fertőzött után. Segítségükre van egy férfi, akit ugyan megharaptak, de nem változott át őrjöngő fertőzötté és képes kommunikálni velük.

Az alaptörténet tényleg érdekes és a már modernebb megközelítéshez hűen, nem élőhalottakként kezelik a zombikat, hanem fertőzöttek ként, akik inkább egy új evolúciós lépcsőfokra hasonlítanak. Ezen filozófia terén a film sokat merít a Kiéhezettekből, de messze nem képes olyan érett és intellektuális módon közölni a nézeteit. Persze a legelső beteg utáni kutatás sem újkeletű dolog, a Z Világháborúban is ugyan ez volt a fő konfliktus, csak ott a módszerek és a rendelkezésre álló források voltak mások a páciens megtalálásához. A film tudományos fantasztikus szála egyébként is teljesen bugyuta, még csak meg se próbálják elmagyarázni a dolgokat vagy valahogy megalapozni a film és vírus szabályrendszerét csak úgy ránk dobálja az infókat, hogy ezt így van és fogadjuk el. Az első felében a folytonos érdektelen drámázás is elveheti az ember kedvét a filmtől, mivel telerakták flashbackkel, amik a főhős múltját hivatottak megmutatni, de a csávó egyébként is egy szimpatikus figura, a feleséges szál meg nem fut ki sehova, és így teljesen értelmetlen annyi időt eltölteni a múltban. 

A film tele van filler részekkel, amik a stáblista beköszöntével azt a hatást fogják kelteni, hogy az alkotóknak, még arra se volt ötlete, hogy mivel töltsenek ki másfél órát. Minden bizonnyal ez a forgatókönyv egy rövidfilmbe belesűrítve valószínűleg jobban működött volna. A film horror része is teljesen jellegtelen. Van egy kettő véresebb pillanat, de semmi olyan, ami megtudná ütni annak az ingerküszöbét, aki már látott legalább 3 horrorfilmet. Még pár olcsó jumpscare elhelyezésével se fáradtak a kedves alkotók. Mindezek ellenére nem egy nézhetetlen film a Patient Zero, csak annyira látszik rajta az erőfeszítés teljes hiánya, hogy az nagyon zavaró tud lenni. Pedig még egy önmagához képest egész impozáns színészgárdát is sikerült összeverbuválniuk.

Egy újabb olyan zombi film, amiben ott volt a lehetőség, de lusták voltak komolyan foglalkozni vele és egy gyenge film lett a végeredmény. Na majd a következő.

Szólj hozzá

Horrorfun