2018. aug 27.

A Védelmező 2. - kritika

írta: Filmnéző Lehel
A Védelmező 2. - kritika

Akciófilm nyugdíjasoknak

 

A Védelmező 2 már az első öt percében le tudja azt, amire az első filmnek két óra kellett. Denzel Washington karaktere megment egy fiatal lányt a gonosz emberek markaiból. Ezután valahogy úgy nézhetett ki a forgatókönyvírás, hogy amíg kitalálják, hogy akkor miről is szóljon majd ez a film, addig megmutatják Robert hétköznapjait taxisofőrként és a kapcsolatát a szomszédjaival, akiknek később semmi közük sem lesz a fő történetszálhoz. Na jó egy szereplőt később bevonnak a fő történetbe a lakótársak közül, de őt is csak passzívan.  A történet, ami úgy egy jó fél órával a film kezdete után kezdődik el, egy Belgiumban történt kegyetlen gyilkosság köré épül és Denzel karaktere ott kapcsolódik be, hogy az elkövetők a szálak elvarrása érdekében megölik az egykori munkaadóját.

Az első rész egy nagy csalódás volt nekem anno, pedig egy igazi modern klasszikus lehetett volna, de sajnos egy vontatott és semmit mondó film volt, amiben az akciók sem voltak igazán érdekesek, egyedül a brutalitás dobta fel egy kicsit, de az nem volt elég, hogy megugorja az ingerküszöböt. Az egyedüli pozitívuma Denzel Washington volt, aki szó szerint a hátán vitte a filmet. Nos ez itt is megtörtént, ugyanis Denzel itt is beleadott apait és anyait és teljes odaadással hozza a vászonra a karakterét, rendesen az érződött le a vászonról, hogy élvezi a szerepet és szívesen bújt a visszavonult igazságosztó bőrébe. Szerintem jobban játszott itt, mint az első részben, ami nagyban hozzájárult, hogy könnyebben viseljem a vontatott részeket.  Mert, mint korábban is írtam azokat most sem úsztuk meg, de itt szerintem egy fokkal szórakoztatóbbak voltak, mint az első részben, de azért elég hamar elkezdte nyomni a szék a hátsó felem az ilyen jelenetek miatt.

Az akciók teljesen korrektek lettek, csak úgy, mint az előző részében a nagyrészük itt is nagyon rövid de, szerencsére nincs belőlük kevés. Ezek a rövidebb szekvenciák közül talán az autós verekedés működött a legjobban. A tizennyolcas korhatár besorolás teljesen érthetetlen a számomra. Például a tavalyi Logan sokkal véresebb és erőszakosabb volt ennél és ott még mellet is mutattak. Itt mindössze egy képkocka erejéig láthatunk egy embert, akinek fel van vágva a hasa. Egyébként ez már az előző részben is zavart, de valahogy nem fér össze nekem a kisemberen segítő, állandóan olvasó és néhol már gyermetegen viselkedő Robert azzal, aki a filmek végén embereket belez ki. A film költségvetése nagyobb lett, de ez nem érződik rajta, valószínűleg csak Denzel Washington fizetése lett több, de egyébként is a film végi leszámoláson kívül egy percig nem érződik rajta, hogy hatvan millió dollárból készült volna. Szerencsére pár emlékezetes szöveget, adtak a főszereplő szájába pont olyan pillanatokban, amikor már épp aludna el a néző az „izgalomtól”.

Egy fokkal szórakoztatóbb, de ugyan olyan nyugdíjas akciófilm lett a Védelmező 2. , mint az elődje.

Szólj hozzá

Kritikák