2018. aug 28.

A Ginger Snaps filmek - duplakritika

írta: Filmnéző Lehel
A Ginger Snaps filmek - duplakritika

Két testben a farkasvér

Ginger Snaps (Spoileres)

 2000-ben a kanadaiak készítettek egy kisköltségvetésű vérfarkasos horrorfilmet, amit azóta elég gyakran emlegetnek a legjobb farkasemberes filmek között. Régóta ott figyelt már a watchlist-emen, de most végre sikerült bepótolnom és egyszerre meg is néztem a folytatásokkal együtt. A filmeknek van magyar címe, de két különböző forgalmazó hozta be a két részt és ezért a magyar címük is más, úgyhogy az egyszerűség végett az eredeti címükön fogok hivatkozni rájuk. A film egy egész hangulatos nyitánnyal indít, egy montázst láthatunk halott lányok képeivel. A két főszereplő Ginger és Brigitte tipikusan az a testvérpár, akik még az illemhelységbe is együtt járnak, közös szobájuk van és szinte mindig, mindenben egyetértenek. Egyik este a városban sétálva megtámadja őket egy farkas szerű lény és Ginger-t meg is harapja, de szerencséjükre sikerült elmenekülniük, mert üldözés közben a bestiát elüti egy autó. Ginger sebei zavarba ejtően gyorsan begyógyulnak és Brigitte pár nap után rájön, hogy a nővére elkezdett szépen fokozatosan átváltozni a bestiává, de nem csak a külsejében, de a személyiségében is komoly változások történnek.

A film egyik erénye, hogy sokkal inkább Brigitte szemén keresztül látjuk a történéseket, ami megkönnyíti a történetbe való beleélést. Igen szívszorító látni, ahogy a testvéréért mindent megtevő lány tényleg bármire képes, hogy segítsen Ginger-en, de sajnos egy ilyen átok ellen, mint a filmből kiderül ez kevés. Mindemellett le lehet hozni azt a párhuzamot is, hogy Ginger-nek pont azelőtt jön meg az első menstruációs ciklusa, hogy megharapják és a farkassá válás a nővé érést szimbolizálja, de szerintem teljesen felesleges ezt belemagyarázni, mert sokkal inkább a testvérkapcsolat viszi el a hátán a filmet. A főszereplő színésznő páros nagyon jó munkát végzett, egyből el hisszük, hogy bármire képesek lennének egymásért. Az egyik legerősebb pillanat az volt, amikor Brigitte felvágta mindkettejük kezét és úgy döntött, hogy inkább szenved együtt a testvérével, minthogy egyedül keljen neki szembenéznie a gyötrelmekkel. A film tragikus vége persze gonoszan bánaik ezzel a gesztussal, amikor Brigitte kénytelen lesz leszúrni a testvérét, hogy ő életben maradjon. Valószínűleg csak a túlélő ösztön irányította ott a kezét, mert ennyi megpróbáltatás után szerintem feláldozni is képes lett volna magát, de az is lehet, hogy meglátta, hogy a lényben már nem maradt a nővéréből semmi. Érdekes befejezés volt, amiről sokáig lehetne értekezni. A problémám az volt a filmmel, hogy nem volt elég horrorisztikus úgy az utolsó tíz percig, addig csak szimplán egy véres testvérdráma volt, néhány testhorroros elemmel. És akkor itt jön a másik pozitívum maga az átváltozás, ugyanis a legtöbb modern filmben egy két másodperces cgi elmosódással letudják az átváltozást, itt viszont egy fájdalmas napokon át ívelő metamorfózis, ami az ember személyiségét is teljesen megváltoztatja. A maszkmesterek is elég jó munkát végeztek, amikor Brigette az éjszaka megpillantja Ginger nőni kezdő farkát ott nekem is felállt a szőr a hátamon. Amikor a film végén Ginger átváltozik, és teljes pompájában láthatjuk a farkasembert, az hagy némi kívánni valót maga után, de a lény kinézetének groteszksége miatt én ezt elnéztem nekik.

Egy különleges film a Ginger Snaps, ami a horror rajongóknak kötelező, de a műfajban kevésbé érdekelteknek is érdekes lehet a drámai részei miatt. Nem egy mestermű, de üdítő színfolt a sok pocsék farkasemberes film között.

Ginger Snaps: Unleashed (Spoileres)

 Négy évvel később elkészítették a folytatást, ami közvetlenül az első rész után veszi fel a fonalat. Brigitte meg van fertőződve és mindent bevetve próbálja lelassítani az átváltozást, miközben egy másik farkas is üldözi. Valamint Ginger is hallucinációk formájában rendszeresen megjelenik neki, hogy nem túl biztató beszólásokkal kommentálja az eseményeket. Brigitte üldözőjének kilétéről konkrétumot nem mondanak, de szerintem kizárásos alapon az első részben megfertőződött srác lehet, ezzel is utalva arra, hogy a farkasölő virág csak lassítja az átváltozást, nem akadályozza meg. Mivel a szer beadása elég sokkos hatással van Brigitte szervezetére, ezért egy baleset után egy lepukkant drog rehabilitációs központban ébred. A film első kétharmada itt játszódik és a filmnek ezek a jelenetei még messze nem olyanok, mint az utolsó harmada, de kellett az idő, hogy megalapozzák Szellem karakterét. A netem sok helyen olvastam, hogy sokakat zavart, hogy Ginger keveset szerepelt a filmben, amit én nem tudok hova tenni, mert tulajdonképpen az első rész sem róla szólt. Az egyik tényező, ami miatt jobban tetszett ez, mint az elődje az az, hogy ez sokkal inkább tisztán horrorfilm, mintsem dráma, ami leginkább azért van, mert Brigitte teljesen magára van utalva és egyedül néz szembe az átváltozás megpróbáltatásaival és elég sok ember fél magárautaltságtól és a magányos szenvedéstől. A film képi világa is sokkal fakóbb és sötétebb mint az elődé, de a diliházra hasonlító drogelvonó és a filmvégi ház az erdő mélyén is alapvető horror helyszínek.

A farkasember megjelenésén kicsit változtattak, de a szörny mozgása csak ez előnyére változott, sokkal dinamikusabban mozog, mint az első filmben, és ezért amikor teljes egészében láthatjuk kicsit talán félelmetesebb is tud maradni. Amitől igazán erős lesz a film, az az amikor a végén Szellem történet szála révbe ér. Ilyen fájdalmasan gonosz lezárását filmnek már rég láttam, igazi tiszta horror, aminek nem kellenek jumpscarek, vagy hangos menekülések csupán azzal olyan szinten kirázták belőlem az életkedvet, hogy a végén a már teljesen eltorzult Brigitte mászik fel a lépcsőn erőtlenül és Szellem egy gyengéd mozdulattal visszateszi a kezét egy fokkal lejjebb, tudatva vele, hogy ő innen nem jön ki. Egyébként a film végén a maszkmunka is sokat fejlődött az első részhez képest, sokkal torzabb lett a végső fázisban lévő Brigitte arca, akivel még így is végig tudunk sajnálatot érezni. Az igazi tragédiája a filmnek talán az, hogy míg az első részben Brigitte ott volt Ginger-nek, hogy véget vessen a szenvedéseinek és menetközben is végig segítsa, addig itt teljesen egyedül maradt már Brigitte és Szellemben megbízva örök szenvedésre lett ítélve. Az Unleashed számomra tipikus példája annak, amikor a folytatás túl nő a már, amúgy is remek első részen.

Készült egy harmadik film is Ginger Snaps Back: The Beginning címen, de annyira szar lett, hogy inkább mindenki kerülje el messziről. Önmagában nem egy nézhetetlen film, de a két előd tudatában egy teljesen inkoherens, felesleges film, ami nem több megy mezei szörnyfilmnél, amire én nagyon nem voltam kíváncsi.

Sajnos a ha jó farkasemberes filmekre gondolunk eléggé meg kell erőltetnünk magunkat, ha a második újunkon is szeretnénk folytatni a számolást, ezért én mindenkinek ajánlom a Ginger Snaps filmeket, mert az alműfaj kimagasló darabjai. Főleg a második rész. Remélem meghoztam a kedvet hozzájuk, a spoilerezésre azért volt szükség, mert a második filmről nehezen lehet érdemben mesélni, ha nem tudjátok, mi a vége az elsőnek. Remélem azért meghoztam hozzá a kedvet, vagy ha már láttátok, akkor írjátok meg nektek hogy tetszett.

Szólj hozzá

Horrorfun