2018. sze 10.

Az Utolsó Pogány Király - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Az Utolsó Pogány Király - kritika

"Nem az a lényeg, hogy miben hiszel, hanem, hogy mit kezdesz vele"

 

A Vikingek sorozat óta előszeretettel fogyasztok bármilyen hasonló témában készült mozgóképet, ezért fel is kaptam a fejem, amikor megtudtam, hogy az első őszi premierek között lessz ez a film. Alapból ritkán kerül mostanság a mozikba ilyen epikus történelmi film, hát hogy még a Vikingek korában játszódik és hasonló barbár törzsekről szól, egyértelmű volt számomra, hogy moziban nézem. A történet egy legendát vesz alapul, aminek a középpontjában egy Redbad nevű fríz férfi áll, akit apjának halála után száműznek a törzséből és a dánoknál kezd új életet. Újdonsült párjával bele is kezdenek a családalapításba, de vissza kell térnie a szülőföldjére, amikor megtudja, hogy a húgát megkeresztelték és férjhez adják egy frank úrhoz. De nem csak ez a feladat vár rá, hanem rá kell jönnie, hogy itt nagyobb volumenű tétekről van szó.

 

Egy Holland film, aminek ugyan olyan jót tesz az, hogy nem egy hollywood-i produkció, mint amennyire árt is neki. Összegészében nehéz eldönteni, hogy akkor ez egy jó film e vagy sem, mert egy nagyon összetett film, amibe egy sorozatra elegendő történetet tuszkoltak bele az írók. Az billenti pozitív irányba a mérleget, hogy a hangulata elviszi a hátán a filmet és tele van nagyon erős momentumokkal, amik mellet nem lehet szó nélkül elmenni. Egyrészt az operatőri munka valami zseniális. Tényleg rengeteg munkát és kreativitást öltek bele a képek megalkotásába és a film tele van olyan beállításokkal, amiket egyből mentene le az ember a háttérképek mappába. De ez az egész filmről érződik, hogy nagy valószínűséggel egy szerelem projekt volt és az egész stáb nagy szenvedéllyel ált neki a munkához. A színészek is simán hozzák azt a színvonalat, amit a Vikingekben láthatunk csak kibontakozni nincs olyan nagy lehetőségük, mivel a karaktereik messze nem olyan szélsőségesek.  A főszereplőt játszó Gijs Naber remek választás volt a szerepre és külön élvezet volt látni, amikor egy jelenetsorig csak a tekintetével játszott és közölte az érzelmeket. A filmben szerepel még a Breaking Bad-ből ismert Jonatahan Banks is, aki habár nem alakít nagyot, azért jó látni ilyen szerepekben is. A film látványvilága is teljesen rendben van, az elég kicsi költségvetéshez képest, mindenből kihozták a maximumot. A film zenéje is nagyon epikus és kellően megteremti a hangulatot a korhoz, habár néhol kicsit zavaró tud lenni, amikor hosszú perceken át olyan jelenetek alatt is a legepikusabb kórus zendül fel, amik egyébként ezt nem igényelnék.

 

Az egyik fő vonala a filmnek egy elég erős kereszténység kritikát foglal magában, ami nagyon érdekesen van reprezentálva, mivel egy percig nem állítja, hogy a frízek pogány hite bármivel is különb lenne a kereszténységnél, hanem nagyon szimpatikusan az emberekre fejezi a hangsúlyt és arra, hogy nem a vallás számít, hanem az, hogy mire használják az emberek.

A probléma leginkább az a filmmel, hogy a rengeteg esemény és szereplő miatt könnyen kaotikussá és nehezen követhetővé tud válni. A forgatókönyv gyakran elidőzik olyan eseményeken, amiket gyorsan le lehetne tudni és van, amikor érdekes és fontos eseményeket tud le túl gyorsan. Például én szívesen elnéztem volna hosszabban azt, ahogy Redbad beilleszkedik a dánokhoz, valamint az ottani törzsfőnök is olyan jó és érdekes karakter volt, hogy sajnáltam, hogy kevés játékidőt kapott. De a film utolsó fél órája az, ahol leginkább érződik ez a fajta szétszórtság és addigra teljesen eltudja veszíteni a nézőt és ezen sajnos a nagyon hirtelen bekövetkező és kicsit összecsapott befejezés sem segít. De azt már nagyon sok filmből tudjuk, hogy az út a fontos és nem a végcél, ezért nem is tudok haragudni a filmre a nem kevés hibája ellenére sem. Mivel tele van epikus pillanatokkal és a megvalósítás is kifogástalan. Az ilyen nagyszabású és hosszú történelmi filmek egyébként is eléggé eltűnő félben vannak mostanság, amiért jobban értékeli az ember az ilyen próbálkozásokat, főleg ha olyan ambiciózus, mint a Redbad.

Ajánlom mindenkinek, hogy amíg teheti nézze meg a moziban ezt a filmet, mert a novemberben megjelenő Outlaw King-ig nem nagyon lesz bármi hasonló próbálkozás és sajnos valószínűleg utána is sokáig kell várni egy ilyen történelmi eposzra.

Szólj hozzá

Kritikák