2018. sze 18.

Az Admirális - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Az Admirális - kritika

Érthetetlen háború

Az utolsó pogány királyon fellelkesülve megnéztem Roel Reiné másik holland történelmi filmjét, a 2015-ben készült Az Admirálist. A címszereplő Michiel de Ruyter-t minden idők egyik legkiválóbb tengernagyaként tartja számon a hadtörténelem, plusz Hollandia függetlenségében is igen nagy szerepet játszott. A film az ő pályafutásának a csúcsát mutatja be, amikor már egy gyakorlott és sokat látott kapitány volt és a holland kormányzó felkéri, hogy legyen a flotta admirálisa. Ekkor már igen komoly hírneve volt az országban annak ellenére, hogy nem előkelő családból származott, és ezért gondolta a kormányzó, hogy ő lesz az alkalmas ember Hollandia függetlenségének megtartásához.

Sajnos ez a film távolról sem hozza Az utolsó pogány király színvonalát, pedig a szándék és a filmbe fektetett munka itt is érződik. Már az előbbi filmben is zavaros volt a történet a sok esemény és gyors történetvezetés végett, de itt ez hatványozottan érződik. Néhol szó szerint nehezemre esett felfogni, hogy akkor most ki, mit és miért csinál. Nagyon képben kell lenni az akkori holland történelemmel, hogy átláthassuk ezt a katyvaszt, és az nem segít, hogy a film itt is az egész szempontjából kevésbé fontos dolgokon időzik el és ugrik át montázsokkal vagy rövid jelenetekkel jelentősebb dolgokat. A másik, hogy a vágás is nagyon rossz és csak nehezebben követhetőbbé teszi az eseményeket.

A rossz vágás viszont a csatajeleneteknél érződik igazán. Többször is meg kellet állítanom a filmet, hogy átláthassam, hogy akkor hogy is áll pontosan a csata menete, mert az alkotók nagyon megnehezítették a csaták nyomon követését. Szerintem életemben nem láttam még ilyen kaotikus és zavaros hajócsatákat filmen. Van a filmben egy csomó lassítás is, amiket szerintem szintén rosszul használtak, ugyanis túl rövid ideig láthatóak, ami miatt minden súlyukat elveszítik. A produkciós dizájnnal itt sem volt gond, érződik egy sok pénzt öltek a projekt be, de ez a követhetetlenség miatt teljesen elveszik az egészben. Csak úgy, mint a teljesen korrekt színészi játék.

Egy nagyon rossz film Az Admirális, aminek a történetében ott volt a lehetőség, hogy egy korszakos mestermű legyen. Legalább a Redbad-el láthatjuk, hogy ezek a holland történelmi filmek egy felfelé ívelő tendenciát mutatnak minőségben.

Szólj hozzá

Kritikák