2018. okt 14.

Apostle - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Apostle - kritika

Vérben folyó mentőakció

Gareth Evans az egyik legtehetségesebb rendező jelenleg szerintem. Kicsit olyan az akció/horror műfajnak, mint Neill Bloomkamp volt anno a sci-finek. Annyi különbséggel, hogy az első nagy sikere óta ő folyamatosan tartja a hihetetlenül magas szintet. Legújabb filmje a Netflix-en debütált, aminek a története szerint az ezerkilencszázas évek elején egy férfi útra kell egy Anglia partjainál fekvő szigetre, hogy kiszabadítsa a húgát, akit az ottani szekta rabolt el. Sikerül beépülnie a férfinak a szektások közé és ekkor el is kezdődik a nyomozás és egyre sötétebb titkokra derül fény.

Az Apsolte egy tipikusan olyan film, ami a megjelenését követően egy szűk körben, de nagyon népszerű lesz. Ugyanis egy nagyon erőszakos és annyira nem is könnyen befogadható film, de a kategóriáján belül viszont egy kimagasló darab. Technikailag egyértelműen csúcskategória a film. Az operatőri munka nagyon jól eltalált, sok a szép beállítás, valamint a rövid akciók és az erőszakos részek simán hozzák a Raid filmek színvonalát. Tényleg hihetetlen, hogy Evans milyen erővel tudja ábrázolni még a legkisebb fizikai összetűzéseket is. A zene egyáltalán nem emlékezetes és nem is igazán egyedi, de a film alatt remekül működik, és nagyon jól megteremti a feszült atmoszférát. Dan Stevens ismét bebizonyítja, hogy mennyire karizmatikus színész és, hogy jóval több van benne egy hollywood-i szépfiúnál. A karakteríve pedig már-már szépnek is mondható, ahogy szépen halad a megváltás felé, a ködös, de igen szomorú múltja miatt. A mellékszereplő gárda is nagyon jól játszik, közülük is Michael Sheen emelkedik ki, aki remekül fogta meg a hanyatló tekintélyű, de karizmatikus szekta vezért.

Az erőszakos részek leginkább a film második felében jönnek elő, és nincs is nagyon sok belőlük, de annak a párnak tényleg súlya van és nehéz nem a jó értelembe szenvedve végigülni őket. Ami bajon volt a filmmel, az maga a forgatókönyv és annak a terjedelme, ugyanis a film nem igényelte a több mint két órás játékidőt és az egyik mellékszálat egy az egyben ki lehetett volna vágni belőle. Nem mondanám, hogy teljesen érdektelen volt a fiatalok románca, de a film egészét nézve szinte teljesen lényegtelen. Ezt leszámítva viszont tényleg egy nagyon erős filmélmény.

Aki akar látni egy súlyosabb zsánerfilmet, az mindenkép tegyen vele egy próbát.

Szólj hozzá

Horrorfun