2018. nov 14.

A Netflix ereje

írta: Filmnéző Lehel
A Netflix ereje

Már több mint egy éve, hogy a szüleimmel előfizettünk egy prémium Netflix csomagra és ebben a cikkben szeretném megosztani az élményeimet, valamint lehetőleg minél több embert meggyőzni, hogy érdemes előfizetni erre a szolgáltatásra, és hogy több előnye van, mint elsőre gondolnánk.

2017 nyara, felvetettem anyukámnak az ötletet, hogy mi lenne, ha előfizetnénk a Netflix-re. Elmagyaráztam neki az akkori tudásom alapján, hogy mi ez a szolgáltatás és az volt a legdöntőbb érv, hogy minden elérhető rajta angol nyelven, úgy hogy alatta megy a szövegazonos angol felirat, ami szerintem (mások szerint is) az egyik leghatékonyabb nyelvtanulási folyamat. Az előfizetés után, az egyik első lépés, hogy az oldal kéri, hogy adjunk meg öt filmet vagy sorozatot, amit szeretünk. Ez egy meglepően fontos lépés ugyanis tulajdonképpen ez indítja el a Netflix algoritmusát és ezáltal már a kezdőkép teljesen más lesz nekem, mint például egy lánynak, aki bejelöli a Gossip Girlst és a Vámpírnaplókat.

Az első dolog, ami leveszi a lábáról az embert az a sorozatok száma. Filmekből is teljesen korrekt és hétről hétre egyre impozánsabb könyvtáruk van, de a sorozatos az tényleg elképesztő. A bőség zavarát legyőzve az első sorozat, amit elkezdtem nézi az a Black Sails volt, ami magyar felirat nélkül érhető csak el. Akkor már megvolt angolból a középszintű nyelvvizsgám, de ezelőtt szinte csak magyar felirattal néztem az angol nyelvű filmeket. Meg is lepődtem magamon, hogy mennyire jól értem annak ellenére, hogy elég komoly volt a nyelvezete a sorozatnak. Eleinte persze még volt pár homályos folt a történetben, de ugye időközben elkezdtem nézni más sorozatot is, egy-egy filmet is megnéztem így és azt vettem észre magamon a végére, hogy szinte mindent értek. Annyira bevált ez a folyamat, hogy egy jó ideje már, ha van választási lehetőségem, akkor is az angol feliratot választom a magyar helyett, mert sokkal gördülékenyebb az egész élmény így és az is zavaró tud lenni, ha egy adott mondatot egy fordító merőben másképp értelmez, mint én. Mostanában volt ez a nagy vita a felirat és szinkron között Magyarországon és a szinkronpártiak felhozták példának, hogy az eredeti nyelven nézés nem segít annyit a nyelvtanulásban. Nos, én vagyok az élő példa, hogy a középfokú nyelvvizsgám után, mindössze egy két hetes direkt nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamon vettem részt, de a teljes felsőfokú angoltudásom onnan származik, hogy angolul angol felirattal néztem az összes filmet és sorozatot az elmúlt egy évben.

Én szerencsés helyzetben vagyok, mert az egész családomnak van olyan nyelvtudása, hogy a Netflix egy családi filmezéshez is tökéletes. Akiknél a generációs szakadék miatt ez nem jöhetne létre, hisz ez elég gyakori a mai világban, azoknak még mindig ott van az HBO Go, amin szinte csak lokalizált tartalom található és egy remek alternatíva, hogy bevezesse az embereket a stream-elés világába.

És akkor most jöjjön a lényeg. Milyen maga a tartalom? Ugye a Netflix 2013 óta ontja magából a saját gyártású tartalmakat, amik legálisan csak náluk érhetőek el. Sorozatok terén szerintem már egyeduralkodók lettek a piacon. Habár a legnagyobb sorozat név még mindig az HBO-nál van, olyan mennyiségű csúcs minőségű sorozat található meg csak náluk, amit tényleg látnia kell az embernek, hogy elhiggye. A cég hihetetlen mennyiségű pénzt pumpál a tartalomgyártásba és ezért van az, hogy szinte egy új kategóriát hoztak létre az elmúlt időben, amit én csak Blockbuster sorozatnak hívok. Azért hívom őket így, mert maga az élmény olyan mintha egy nagyköltségvetésű mozi filmet néznénk, csak két óra helyett tízszer egy órában. Erre a legjobb példa az áprilisban debütált Lost in Space sorozat, aminek az első két része annyira lendületes és látványos volt, amit ritkán látni a moziban. De ott van például az Altered Carbon is, ami tulajdonképpen a szárnyas fejvadász újragondolása egy hagyományosabb akciófilm köntösben és ismét tízszer egy óra formájában. Persze ezek a filmek igazán komoly értéket nem képviselnek, csupán remekül elkészített szórakoztatási termékek. De persze a hagyományos csúcs tévét képviselő sorozatokból is van bőven, amiből nem egy jelenleg a legnépszerűbb sorozatok között van. Erre remek példa a Narcos, amiről az mond el a legtöbbet, hogy a 2015-ös debütálása óta már két mozi film is készült ebben a témában. A hatalmas produkciós költségnek hála a színészgárda is elképesztő tud lenni ezekben a sorozatokban, ezért lehetséges, hogy már a második évadán van túl a Jason Bateman főszereplésével készült Ozark, ami tulajdonképpen az Aranyélet amerikai verziója. És az ilyen gigaprojektek mellett több száz gyöngyszemet lehet találni csak a saját gyártású sorozatok között. Ezek mellé még jönnek azok a szériák, amiket én fél Netflix-esnek hívok. Ezekről azt kell tudni, hogy nem a Netflix gyártja őket, viszont amint lesugározták a legújabb részt belőlük, az egyből felkerül a streaming szolgáltató kínálatába. És persze még mindig temérdek „külsős” sorozatot is tartalmaz a könyvtár, amik között szintén érdemes böngészni.

A filmek terén jelenleg még nem ennyire egyértelműen fényes a helyzet, de szerintem már egy ideje bőven a pozitív irányba billent a mérleg. Azt le kell szögeznem az elején viszont, hogy aki a legfrissebb moziból jött filmekre kíváncsi az jobban jár a HBO-val, ugyanis náluk sokkal gyorsabban frissül a könyvtár ezen a téren. Viszont aki szívesen néz ismeretlenebb gyöngyszemeket annak egy remek alternatívát nyújt a Netflix filmes könyvtára. Nagyon egyedi filmekbe lehet belebotlani. Nagyköltségvetésű hollywood-i filmek is akadnak szép számmal, de akit leginkább az ilyen filmek vonzanak, az a másik szolgáltatóval jobban jár.

 És akkor jöjjön a legmegosztóbb téma a Netflix-el kapcsolatban, a saját gyártású filmjeik. Ugye az a cég üzleti profilja, hogy a saját gyártású filmjeiket egy időben teszik elérhetővé az egész világon, kihagyva a mozis bemutatót. Mostanában már a nagyobb filmjeiket bemutatják mozikban Amerikában, de még nagyon messze vagyunk onnan, hogy Netflix filmeket nézzünk a magyar mozikban. Ez sokakban nagy ellenérzések keltett a céggel kapcsolatban pedig ennek pont annyi előnye van, mint hátránya szerintem. Tény, hogy moziban a legjobb filmeket nézni, de egyrészt szerintem, egy igazán jó film a kanapéról nézve is percek alatt be tudja szippantani a nézőjét, másrészt meg egyébként sincs mindig kedve az embernek elutazni a moziig, ahol más emberekhez is alkalmazkodni kell. A másik dolog, hogy sokak szerint, ami egyenesen Netflix-re megy annak a minősége sem az igazi, amivel én hevesen vitatkoznék. Egyrészt rengeteg olyan produkció mögé beállnak, ami másképp nem valósulhatna meg. Így lehet, hogy jövőre a Netflixen fogjuk nézni Martin Scorsese új filmjét is. De például így készülhetett el Duncan Jones Hold című filmjének az eszmei folytatása is a Mute. Akik körbenéznek a kritikagyűjtő oldalakon, azok azzal szembesülhetnek, hogy a Netflix filmek nagy részének valamiért az átlagnál alacsonyabb pontszámokkal rendelkeznek. Például a Mute is nevetséges 10% körül van, pedig messze nem egy rossz vagy rosszul elkészített film, csupán egyáltalán nem a megszokott sémák szerint készült és megpróbált valami újat mondani és ugye a kísérletezés egyik hátránya, hogy nem biztos, hogy sikeres lesz a próbálkozás. Másik példának ott a nyáron debütált Extinction, ami első ránézésre egy b kategóriás mezei űrlény inváziós filmnek tűnik, mégis volt a filmben egy olyan zseniális csavar, ami után csak kerestem az államat. De persze bőven akad olyan film is, ami kompromisszumok nélkül, önmagában is remek alkotás. És mostanra értek el arra a szintre, hogy szinte minden hétvégén van legalább egy, de van, hogy több film is, amire egyből felkapja az ember a fejét és egyre több a nagyköltségvetésű film is. Például most decemberben jön a Warner Brothers-től lepasszol Andy Serkis féle Dzsungel Könyve adaptáció. Arról is híres még a Netflix, hogy a hagyományos stúdióknál nagyobb szabad kezet ad az alkotóinak valamint rengeteg független produkciót is felkarol, amik ezáltal nagyobb közönségre tehetnek szert, mint hogy egy korlátolt mozi bemutató után a feledés homályába vesznének. Ami még egy piros pont, hogy rengeteg közép költségvetésű filmet mutatnak be náluk, amik a mostani mozi világból egyre inkább kihaló félben vannak.

A fiktív történeteket elmesélő filmek és sorozatok mellett szépen lassan egy igen, komoly katalógust épített ki a Netflix saját gyártású dokumentumfilmekből. Az előfizetésem nem igazán érdekeltek a dokumentumfilmek, de szépen lassan, ahogy egyre többnek adtam esélyt és így láthattam olyan, már-már egy egész életre szóló élményként szolgáló filmeket, mint például a The Ivory Game. Valamint aki vevő a szép természet filmekre annak is bátran ajánlom a Netflixet, ugyanis egy nagyon impozáns könyvtáruk van BBC-s természetfilmekből. Egyébként azt is megjegyezném, hogy jövő áprilisban érkezik egy Our Planet című Netflix által készített természetsorozat, amit nem más fog narrálni, mint Sir David Attenborough. Ezek mellett van még egy csomó heti vagy havi rendszerességgel jelentkező beszélgetős műsor is, az Explained című ismeretterjesztő sorozatot pedig mindenkinek látnia kéne. És ha már tényleg nem tudnánk dönteni a bőség zavarában, stand up comedy téren is egyeduralkodó a cég a világon és olyan mennyiségű humor est van fent, hogy kizárt, hogy valaki ne találná meg az ő ízléséhez leginkább passzoló humoristát. Daniel Sloss és Riky Gervais erősen ajánlott a részemről.

A technikai részekről még beszélnék kicsit. A prémium előfizetés ugye tartalmaz 4k felbontást és HDR-es tartalmakat. Ez is egy elég megosztó téma, ugyanis még vannak olyanok, akik szerint a 4k, de még a FullHD is túlértékelt, és akkor a HDR-ről még nem is beszéltünk. És persze vannak olyanok is, akik azért szidják a szolgáltatást, mert a stream-elt 4k az alacsony bitráta miatt sosem lesz olyan minőségű, mint az UHDbluray-ek 4k-ja, de ha megnézzük, hogy mennyibe kerül egy 4k-s film, akkor szerintem a havi 4000 forint a 4k HDR kombóért, egy olyan ajánlat, amiért ezt a kompromisszumot könnyűszívvel vállalja az ember. És egyébként meg felelő tv-vel tényleg elképesztő, hogy milyen szép képet tud produkálni, ami a filmek moziban való bemutatása híján egy igen fontos tényező.

Ez lett volna ez én ingyen reklámom a Netflix-nek, remélem ezután sokan kipróbáljátok és itthon is népszerűbb lesz a tv-zésnek a reklám mentes verziója, ahol mindenki azt néz amit jónak lát és nem amit, a csatornák akarnak nézetni vele.

Szólj hozzá

Egyéb