2018. nov 22.

Stake Land - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Stake Land - kritika

Világvége utáni vámpír western

A vírus kitörésekor, ami minden fertőzöttet vérszomjas vámpírrá változtatott, Mister megmentette a fiatal Martin életét és azóta ketten róják a vámpírok sújtotta Amerika útjait. Mister vadászik a vámpírokra és szépen lassan Martint is készíti fel a vérszívók levadászására. Mindeközben a közös céljuk, hogy eljussanak a békét igérő New Eden-be.

Először is leszögezném, hogy pár minimális viselkedésbeli különbséget leszámítva a filmbeli vámpírok szinte ugyan úgy funkcionálnak, mintha zombik lennének, csak fejlövés helyett karó kell a szívbe. A történetet végig kíséri Martin karakterének a narrációja, ami már az elején megadja a filmnek a különleges melankolikus hangulatát. Talán ez a legnagyobb erőssége a filmnek, hogy a legtöbb mostani produkcióval ellentétben van egy saját hangulata, és a pár horrorisztikus vagy akciórészen kívül ez inkább egy csendesebb utazás egy a végnapjait élő civilizációban. Az a fajta poszt-apokaliptikus film, ahol nem várjuk a szereplők halálát, hanem a karakterekkel együtt sóvárgunk egy kis feloldozásért. Természetesen behozzák azt a tipikus felvetést, hogy még ilyenkor is az emberek jelentik a legnagyobb fenyegetést, ami egy bizonyos pontig kissé erőltetetnek hathat, de amikor látjuk hová vezet ez a gyűlölet és fanatizmus egy szekta részéről, akkor teljes mértékben igazolja a helyét ez a szál a filmben.

 A film szerintem egy western filmként is teljesen értelmezhető, főleg Mister karaktere hasonlít egy tipikus vadnyugati sheriff-re, aki a megkérdőjelezhető módszerei ellenére is próbálja fent tartani a rendet a világvégekor is. A remek operatőri munka, a korrekt színészi játék és a rettentően hangulatos és kissé depresszív zene mind nagyban hozzájárulnak a remek összképhez. Egyedül az akció jelenetekkel nem voltam teljesen kibékülve, ugyanis túlságosan műk és filmszerűek voltak, egy sokkal inkább realisztikusabb ábrázolás jobban passzolt volna ehhez a sztorihoz, valamint az utolsó fő gonosz is annak ellenére, hogy konkrét válaszokat nem ad a film, egy kissé feleslegesen lett túltolva.

Az alapszituja ellenére ez egy csöndesebb, kissé depresszív utazás a Stake Land, amit a poszt-apokaliptikus filmek rajongóinak tilos kihagyni.

Szólj hozzá

Horrorfun