2019. sze 30.

5 film, amit még nem láttál pedig illene #4

írta: Filmnéző Lehel
5 film, amit még nem láttál pedig illene #4

Így majdnem egy év után úgy döntöttem, hogy felélesztem ezt a rovatot, meg úgy általában megjött a kedvem az íráshoz, szóval még lehet számítani új bejegyzésekre a közeljövőben. Valamint azt is leszögezném, hogy a fő felületem továbbra is a Filmnéző Podcast marad, de mint írtam megjött az ihlet az íráshoz. Ugyebár ebben a rovatban mindig egy adott műfajba vagy kategóriába eső olyan öt filmet ajánlottam, amik szerintem kicsit nagyobb figyelmet érdemelnének. Mivel hamarosan egy rakás új szereplő is belép a streaming piacra gondoltam ideje visszaemlékezni, hogy miért is a Netflix az uralkodó egyenlőre, valamint elég gyakran futok bele olyan kijelentésekbe a Twitteren, hogy a Netflix csak szar filmeket tud csinálni. Nyilván az ilyen kijelentéseket érdemes fenntartásokkal kezelni, főleg olyan emberektől, akik láttak tíz Netflix filmet a több, mint kétszázból. Úgyhogy részben nekik is szól ez a lista, de mindenki másnak is, aki egy jót filmezne. Ezen öt filmet ráadásul szinte senki mástól nem halottam még ajánlani, úgyhogy itt az ideje, hogy egy kis ismeretséget szerezzek nekik.

Illang: The Wolf Brigade (2018)

Az Illang egy dél-koreai disztópikus akciófilm. A távoli jövőben észak és dél Korea egy hét éves felkészülést követően újra egyesült, de ez nem várt zavargásokkal és tüntetésekkel járt. A rendet egy viszonylag új elit katonai program tarja fenn, akiknek célja, hogy felszámolják a lázadókat. Az elit katonák egy különleges és elég robusztus páncél segítségével szinte már elpusztíthatatlanok. A történet egy fiatal elit osztagos férfiről szól aki szembemegy a rendszerrel és egy Bourne film szerű összeesküvéses akciófilm kerekedik ki az egészből a végére. Az érdekesen felépített világa és a csavaros sztori mellett a film igazi erőssége azok maguk az akció jelenetek. Nem egy modern Hollywood-i akciófilmet köröz le elég rendesen a korlátozott lehetőségei ellenére is ez a film. Az utolsó harmadban pedig, amikor a főszereplő a harci páncéljában egyedül kivégez egy kisebb sereget, messze a film csúcspontja és egy tipikusan olyan jelenet, amit minden akció rajongónak látni kell.

ARQ (2016)

Az ARQ még egyike volt az első Netflix original filmeknek. A film szintén egy disztópikus világban játszódik, de mi ebből nem sokat fogunk látni, ugyanis az egész film egyetlen házban játszódik. A főszereplő tudós srác feltalálta a végtelen energia forrását és az ezt ellopni készülő terroristákkal veszi fel a harcot az otthonában, miközben egy időhurokba keveredve újra és újra meghal és felébred ugyan azon a reggelen. Nem igazán az eredetisége miatt érdemes egy esélyt adni ennek a filmnek, ugyanis aki látott már pár időhurkos filmet annak nem fog sok újdonsággal szolgálni, de a feszes tempó, a jó zene és a hatásos rendezés egy igazán klassz filmélményt eredményeznek.

The Outsider (2018)

Ebben a filmben Jared Leto egy japán börtönből szabadulva csatlakozik a jakuzához. Ennyi szerintem minden film rajongónak elég kell legyen, hogy meghozzam a kedvét. De ha ez sem lenne elég akkor kifejtem kicsit bővebben. Ez nem egy szokásos gengszter film, egyáltalán nem a Scorsese féle pattogós dialógusok és feszes tempó jellemzi, hanem ez egy sokkal kimértebb és intimebb film, de pont ezért egy nagyon különleges élmény. Jared Leto karakterének múltjáról nem sokat tudunk meg, de mégis a tettei és a színész fantasztikus játéka eleget mesélnek. Kegyetlen, lassú és egyedi film a The Outsider, ami lehet nem a legjobb választás egy hosszú nap utáni kikapcsolódásként, de aki vevő egy különleges filmélményre az tegyen vele egy próbát.

Sand Castle (2017)

Ez a film nem, hogy eltűnt a köztudatból, hanem be se került oda. 2003, Irak, amerikai megszállás. A fő szerepben egy olyan srác áll, aki csak azért jelentkezett a seregbe, hogy miután szolgált bekerüljön az egyetemre. Őt és az osztagát követhetjük nyomon ebben az igaz sztorin alapuló filmben. Nehéz filmként objektíven értékelni ezt a darabot ugyanis egyáltalán nem egy sablon háborús film és szinte akciók nélkül csak szimplán bemutatja a valóságot. Ezért lehet az is, hogy egyesek akár unalmasnak is találhatják, hiszen a film nagy részében azt látjuk, hogy pár katona, hogyan próbálja helyreállítani egy falunak a vízellátását. Talán az a legjobb szó rá, hogy érdekes, mert minden féle pátosz és hollywood-iasság nélkül mutatja be az akkori helyzetet. A bitang erős színészgárda pedig csak a hab a tortán.

The Discovery (2017)

Ebben a filmben azt láthatjuk, hogy mi történne, ha tudományos bebizonyítanák, hogy van élet a halál után. Egy nagyon érdekes sci-fi a The Discovery, ami egyszerre tud hatni az agyunkra azzal, hogy elgondolkodtat és a szívünkre a szomorú és melankolikus történetével. A főszereplőt Jason Segel alakítja, aki a fia a túlvilág bizonyítójának és amikor visszatér az apjához találkozik egy sérült fiatal nővel, akivel egy különleges kapcsolatot alakítanak ki és idővel egyfajta nyomozásba kezdenek, ugyanis nyomokat találtak azt illetően, hogy lehet több van a tudományos felfedezés mögött, mint amit elsőre mindenki gondolt. Egy borongósabb napon remek élmény lehet ez a borongós film, ami nem csak a túlvilágról mesél.

Ez lenne az 5 film, amit még nem láttál pedig illene negyedik felvonása, remélem meghoztam a kedvet a filmekhez és írjátok meg, hogy szerintetek melyik a legjobb Netflix original filmek.

Szólj hozzá

5film