2020. jan 26.

2019 sorozatai szerintem

írta: Filmnéző Lehel
2019 sorozatai szerintem

Eltelt egy újabb év és rengeteg remek új és visszatérő sorozattal lettünk gazdagabbak. A korábbi évekhez hasonlóan ismét nem egy toplistát készítettem, hanem szimplán egy felsorolást a tavalyi évben általam megnézett sorozatokból, legyen az jó vagy rossz. Sok olyan sorozat is volt, ami egyébként érdekelt, de nem volt időm megnézni vagy szimplán más nagyobb prioritást élvezett. Az előző évekhez képest idén több első évadot volt alkalmam megnézni, de ez részben annak is köszönhető, hogy sok általam követett sorozat (Ozark, Altered Carbon stb.) idén szünetet tartott. Még hozzátenném, hogy csak scriptelt sorozatok vannak a listán, az az dokumentum sorozatokat nem érdemes keresni. Nem is szaporítom a szót, jöjjenek 2019 sorozatai szerintem.

Peaky Blinders 5. évad

Kezdjük is az egyik legerősebb versenyzővel, ugyanis szerintem a Peaky Blinders messze az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb, legtökéletesebb sorozata. Ugyan egyes elemeiben nem egy sorozat van, ami jobbat tud hozni nála, de én nem tudok olyan sorozatról, ami ennyire egységesen tudna hozni egy ilyen magas színvonalat. Steven Knight gengsztereposzának ebben az évadában túlléptünk a dramaturgiai csúcson és innen már csak egy felé fog vezetni az út… lefelé. Az elképesztően brutális cliffhanger után, valószínűleg mindenki nagyon várja az új szezont, főleg, hogy úgy néz ki, hogy ezúttal ki kell lépnie a sorozatnak a komfortzónájából.

The Umbrella Academy 1. évad

Még az év elején rúgta be az ajtót páros lábban az a szuperhősös képregény adaptáció, ami ugyan nem lett akkora jelenség, mint például a The Boys, de legalább olyan, hanem jobb lett a végeredmény. Nagyon egyedi, a szuperhős témában még ritkán látott elemekkel is foglalkozik, és egy olyan jó stílusa van az egésznek, hogy szerintem ez akár még érdemi cselekmény nélkül is tudna működni. Szuperhős szkeptikusoknak is erősen ajánlott. Részletesebb kibeszélő itt hallgatható.

Final Space 2. évad

Folytatódott Gary intergalaktikus űr kalandja, ami még mindig az elmúlt jó pár év legjobbja az epikus, de szórakoztató űrkaland témában. Az animáció ellenére (vagy pont azért), gyakran mozifilmes hatást keltő őrült kalandok sora talán kicsit kesze-kuszább volt, mint az első szezonba, de amikor nagyot szólt az évad vagy érzelmesnek kellett lennie, még mindig első osztályú minőséget tudott nyújtani. Valamint megkaptuk a sorozat történelem legviccesebb Footloose utalását.

Money Heist 3. évad

Egy kissé erőltetett alapszituációval, de visszatért a világ legnépszerűbb nem angol nyelvű sorozata. Jól állt a sorozatnak a nagyobb produkciós költség és adrenalin pumpáló jelenetekben se volt hiány, azonban végig ott motoszkált a gondolataimban, hogy legyen ez akár milyen jól is megcsinálva ezt már láttuk korábban. Palermo-n kívül az új szereplők se voltak igazán érdekesek. Viszont a fináléval legalább meghoztak egy elég bátor döntést, amit ha jól kezelnek ügyesen el tudják terelni a sorozatot egy drámaibb hangvétel felé. 

The Witcher 1. évad

A Witcher minden szkeptikus rajongó ellenére jött, látott és egyik pillanatról a másikra az év egyik legnagyobb sorozatos slágere lett. Habár szerintem idén fantasy-n belül is láthattunk jobbat (nem a Trónok Harca), mégis teljesen megérdemelten lett szerintem ekkora siker. Henry Cavill pedig végérvényesen is bekerült a képzeletbeli popkulturális hírességek csarnokába. Akit érdekel egy részletesebb kibeszélő a The Wicther-ről készült podcast adásunkat itt meghallgathatja.

Trónok harca 8. évad

És ha már megemlítettük, igen, szerintem is szörnyű lett a Trónok harca lezárása és minden egyes belerúgást megérdemel. A legnagyobb probléma nem feltétlen maguk a történések, hanem azok kapkodós és átgondolatlan kivitelezése volt. Ha érdekel egy részletesebb kibeszélő azt itt meghallgathatod.

Dark 2. évad