2018. aug 29.

A Kíméletlen - kritika

írta: Filmnéző Lehel
A Kíméletlen - kritika

Joe Cole az új Tom Hardy

Billy Moore igaz történetét meséli el a film. Billy félprofi bokszolóként és drogok árusításával, valamint fogyasztásával tengeti a mindennapjait Thaiföldön, ám egyszer rajtaüt a rendőrség és bebörtönzik bármiféle Thai nyelvtudás nélkül és az ottani megpróbáltatásait és újból magára találását követi nyomon a film.

A realista drámák kötelező elemeként végig kézi és vállkamerát alkalmaztak az alkotók, ami szokásához híven nagyon jól megteremti a valóságszagú hangulatot és a boksz jelenetek is sokkal valóságosabbak és földhözragadtabbak lesznek. A film nyitójeleneténél még kicsi féltem, mert az első boksz meccs elég nehezen követhető, mert a kamera általában túl közelről vette fel a jelenetet, ezért az apróbb mozgások is zavaróbbak voltak. A többi bunyó szerencsére kifejezetten pofás lett, leginkább a film közepén lévő vágatlan jelenet a kiemelkedő, ami azért nem éri el azt a magas szintet, amit pár évvel ezelőtt a Creed-ben láthattunk, de így is egy maradandó élményt fog nyújtani. A film túlnyomó részében a Thai szövegek nincsenek feliratozva, ami miatt egy nagyon különleges élmény lesz a film és segíti az amúgy eléggé antipatikus főhős helyzetébe való beleélést.

Igazán karakterek nem nagyon vannak Billy Moore-on kívül, de ez így van jól, mert az őt játszó Joe Cole mindenki elől ellopja a show-t, aki próbálkozik. Habár az edzőjének szinte egy mondata sincs, azért ő is egy elég emlékezetes figura volt. De visszatérve Joe Cole-ra. Számomra már a Peaky Blinders nevű sorozatban is bebizonyította, hogy jól állnak neki az ilyen tökös szerepek, de az, amit itt leművel az tényleg világszínvonalú, és ha belegondolunk, hogy anno Tom Hardy is egy hasonló szerepben, ugyan úgy börtön filmben lépett előre egy nagyot a karrierjében, akkor bizakodhatunk, hogy látni fogjuk még a srácot a nagyvásznon. A végére azért még leszögezném, hogy ez nem egy egyszerű film, ami nem való mindenkinek, mert nem egy eleme van, ami néhány embernél kiverheti a biztosítékot.

Börtön filmek szerelmeseinek mindenkép ajánlott, de aki szeretne látni egy igazán erőteljes alakítást, az se hagyja ki.

Szólj hozzá

Kritikák