2018. sze 18.

Predator: A Ragadozó - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Predator: A Ragadozó - kritika

Bűnös élvezet

A kevésbé bíztató előzetesek ellenére is nagyon vártam az új Ragadozó filmet. A régi filmeket is bármikor szívesen nézem újra, de az Antal Nimródl féle verziót is teljesen jónak tartom, úgyhogy gondoltam nem lesz itt semmi gond. És tulajdonképpen nem is lett, annak ellenére sem, hogy ez lett az eddigi leggyengébb Ragadozó film az AvP filmeket leszámítva. Igazából a történetről nem érdemes értekezni, egyrészt mert elég zavaros és messze nem az a lényege a filmek.

A lényeg, hogy a film baromira szórakoztató és kétlem, hogy bárki, aki vevő erre a suttyó humorra és véres akciójelenetekre az csalódni fog benne. A humor néhol igen erőltetett, de a többség az nagyon vicces és az egész második osztályos csapat zseniális jeleneteket szolgáltat. Nem is tudom mikor volt utoljára, hogy hangosan nevettem a moziban. Nincs mindegyikük karaktere részletekbe menően kibontva és valaki mindig a háttérbe szorul kicsit, de mindenkinek megvan a maga pillanata. A színészek is hozták a tőlük várhatót, mindenki remekül hozza a karakterét, kivéve az emberi főgonoszt alakító Sterling K. Brown, akinek mind a karaktere mind a játéka erőltetett volt a számomra. A predátorok megjelenése is nagyon jó volt, a normálméretűeket jelmezbe bújtatott emberekkel oldották meg és nagyon jól néznek ki, a nagyot már cgi-al csinálták, de egyáltalán nem zavaróa megvalósítása. Az egész filmben a számítógépes trükkök teljesen korrektek voltak a költségvetéshez képest. Az akciók is hozzák a kellő színvonalat, és a vér mennyiségével sem spóroltak, szakadnak a testrészek és lógnak ki a belek. Habár néhol szembetűnő, hogy mennyire más hatást vált ki a valódi mű vér és az utólag számítógéppel odaszerkesztett vér.

De objektíven hozzáállva kénytelen vagyok leírni a film hibáit is, mert van dögivel. Az események sokszor nehezen követhetően leginkább a vágási és kompozíciós hibák végett. Például egy lakókocsi az egyik akció jelenet közepén még ott van az események sűrűjében, aztán később befordulnak vele egy másik utcáról mintha most érkeztek volna meg. Sok ilyen hiba van a filmben és a történet sem igazán egyértelmű leginkább az emberi szál részén. De kit érdekelnek az ilyen hibák, amikor rohadtul jól szórakozik az ember és olyan dumákat hall, amiket egy jó darabig nem fog elfelejteni. Engem nem. A film utolsó jelenete valószínűleg az egyik utóforgatás alkalmával került a filmbe, mert egyrészt nagyon kilóg az összképből és annyira arcpirítóan gagyi, hogy kétlem, hogy bármilyen rendezői koncepció ált a hátterében.

Egy rendkívül szórakoztató film lett az új Ragadozó, amit a rengeteg hibája ellenére is könnyű szeretni.

Szólj hozzá

Kritikák