2018. nov 02.

Frozen - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Frozen - kritika

Túlélő dráma haladónak

Három barát elmegy a hétvégére síelni, és az utolsó pillanatban is még szeretnének csúszni egyet, ezért zárórakor még utolsóként felülnek a felvonóra. Egy félreértés miatt viszont azt hiszik a személyzet, hogy már elértek és lekapcsolják az áramot és a főszereplő trió fent marad, a felvonón az éjszakára. Tovább növeli a feszültséget, hogy a sí pálya csak öt nap múlva nyit ki legközelebb, ezért mindenkép kiutat kell találniuk ebből a helyzetből.

Nagyon rég zaklatott fel film ennyire, mint ez a darab. Konkrétan elalvás előtt néztem és utána órákig csak forgolódtam az ágyban, mert olyan hatásos a film, hogy egyszerűen nem hagyott nyugodni. Ha valamiről, akkor erről biztosan állítható, hogy csak erős idegzetűeknek. Elsőre nem hangzik annyira vészesnek, de és az első harmada még egész könnyen fogyasztható a filmnek, de utána tényleg mindent bevet, hogy kizökkentsen a lelki békénkből a jó értelemben. A filmet a leginkább horror filmeket készítő Adam Green készítette és a horrorfilmes múlt erősen érződik a jelenetek hatásosságán, de ettől még ez egy szín tiszta thriller és egyáltalán nem hagyatkozik a horrorfilmek eszköztárára.

A színészek remekek és nagyon jól hozzáadnak a filmhez a szimplán beszélgetős jelenetek, ahol nagyon érdekes párbeszédek vannak remekül előadva. Technikailag is kifogástalan a film, minden percén érződik a profizmus és az elkötelezettség, amit a legjobban az reprezentál, hogy az egész filmet valós helyszínen forgatták, egy jelenet sem készül zöld háttérrel, minden egyes rész valóban egy sífelvonóban egy hagy oldalán lett felvéve. Külön érdekesség, hogy a stábtagok nagy része nem akart a magasban forgatni érthető okokból ezért, minden egyes magas jelenet felvételénél a színészeken kívül csak az operatőr és a rendező volt fent a magasban. Mindezek mellett a film zenéje is kifejezetten emlékezetes és egy nagyon melankolikus hangulatot tud adni az egyes jeleneteknek. Egyedüli problémán a filmmel az a farkasok túlzott erőltetése volt, szerintem itt jobban jártak volna, ha a kevesebb néha több elv mentén haladnak, de ez is csak luxus probléma.

Egy remek film a 2010-es Frozen, ami mindenkinek kötelező, aki szereti a túlélő filmeket, de a gyengébb idegzetűek tényleg kétszer gondolják meg, hogy elindítják.

Szólj hozzá

Kritikák