2018. nov 04.

5 film, amit még nem láttál pedig illene #3

írta: Filmnéző Lehel
5 film, amit még nem láttál pedig illene #3

Itt a November,itt van újabb öt film, amit illene látnod. Az a havi téma a sportfilmek, amik szerintem kicsit feketebárányok a filmes műfajokon belül. Megvan a pár klasszikus, amit a szakma elismer és minden többi csak egy kaptafára készülő tucatfilm sokak szerint, de ez messze nem így van szerintem. Aki olyan elvetemült, mint én az tudja, hogy sosem ilyen egyszerű a képlet és éppen, ezért hoztam most öt olyan filmet, amik azoknak is meghozhatja a műfaj a szeretetét, akik eddig egyáltalán nem voltak fogékonyak rá. Én leginkább azért szeretem a sportfilmeket, mert remekül képesek motiválni engem a céljaim elérésében, meg egyébként is mindig lelkesítő elhívatott embereket látni, ahogy végig szenvedik a verejtékkel és rengeteg munkával kikövezett utat a siker felé.

Sultan (2016)

Elsőnek jöjjön az egyetlen film a listában, ami nem megtörtént eseményeket dolgoz fel, hanem egy fiktív történet az egész. Ez a Bollywood-i film egy férfiról szól, aki csak egy nő kedvéért elkezd birkózni, de idővel nem csak a nőbe, hanem a sportba is szerelemes lesz és egy szép karriert fut be válogatott sportolóként, majd egy családi tragédia miatt visszavonul és évekkel később a kevert harcművészetekben találja meg a megbékélést. A Sultan tipikusan az a film, ami előnyt kovácsol a hosszúságából. A három órás hossza ellenére egy percig nem unalmas a film, és a hosszú idő csak elősegíti, hogy a történet előrehaladtával egyre jobban ránk nőjenek a karakterek és a végére teljesen belemerülve éljük át az eseményeket. Egy szenvedélyes film Sultan, aminél látványosabban egy film sem mutatta be a birkózást.

Race (2016)

A Race már egy életrajzi film, nem másról, mint a fantasztikus amerikai atlétáról Jesse Owens-ről. A film egyik nagy erénye, hogy az atléta sportkarrierje mellett részletesen mutatja be az akkori politikai és társadalmi helyzetet, valamint azt a hatalmas feszültséget, ami akkor a berlini olimpián volt. A film utolsó harmada végig az olimpián játszódik és kevés olyan látványos jelenetet láttam sportfilmekben, mint a berlini stadionban játszódó jelenetek. Amikor Jesse belép a stadionba és egy vágatlan jelenetben láthatjuk, ahogy eljut a rajtpontjáig, az annyira erősen érzékeltette a méreteket és azt, hogy milyen érzés lehet egy több tízezer emberrel teli stadionban sétálni, ami tényleg a filmkészítés magasiskolája. Ami még filmes szempontból érdekesség, hogy Leni Riefenstahl személye is megelenevedik filmben, aki a munkásságával nem kisebb neveket inspirált, mint például Steven Spielberg, és érdemes elgondolkozni, hogyha a háború után nem tiltják el a filmkészítéstől, lehet ma máshogy néznének ki a filmek.

Stronger Than The World (2016)

A UFC bajnok José Aldo története egy tipikus sporttörténet, a semmiből jött fiatal először csak felmosóként dolgozik a teremben, majd később felfedezik a tehetségét és remek karriert fut be. A temperamentumos sportoló életéről egy nagyon érdekes filmet készítettek, ami ugyan az első fél órájában kicsit elrettentheti a nézőjét, de ha megadjuk neki a kellő időt kibontakozni egy remek élményben lehet részünk. Habár a főszereplőt játszó színész külső megjelenésben nem igazán hasonlít az igazi Aldo-ra, a mimikáit egész jól felvette és teljesen megnyerő alakítást nyújt.

Eddie, a sas (2015)

Az Eddie a Sas az egyik legszerethetőbb film, ami valaha készült. Annak ellenére, hogy egy elég különleges és réteg sport van a központjában, a síugrás, egy teljesen univerzális üzenettel bír és egy olyan történettel, ami bárki számára inspiráló lehet. Taron Egerton újfent bebizonyította ebben a filmben, hogy mennyire tehetséges színész, plusz Hugh Jackman is nagyon lelkesen játszik és egy remek adalék volt a történethez az ő karaktere. Az egész filmnek van egy remek feel good hangulata, amit a remek nyolcvanas évekbeli zenék a szerethető karakterek és az egész történet bájossága szolgáltat. Ha egy kis vidámságra vágytok mindenkép nézzétek meg.

Dangal (2016)

A lista utolsó darabja szintén egy Bollywood-i film és szintén a birkózásról szól (ez nagyon megy nekik), de ezúttal ez a film egy igaz történetet mesél el egy férfiról, akinek minden álma, hogy a fia egyszer olimpiai bajnok legyen. A gond csak az, hogy egy fia sem születik és ezért a két legidősebb lányából farag profi sportolót. Ennek a filmnek is előnyére válik a hosszú játék idő és az is, hogy nem Hollywood-ban készült, ugyanis az indiaiak filmjeiből átjön egy olyasfajta szenvedély, ami nagyon kevés amerikai produkcióban van meg. A színészek fantasztikusan játszanak és nagyon hamar belopják magukat a karakterek az ember szívébe. A birkózós jelenetek egy fokkal realisztikusabban lettek megcsinálva, mint a Sultan-ban, de itt is rendkívül látványosak. Az pedig, hogy az egész egy igaz történet egy plusz erőt ad az egész produkciónak.

Ez lenne a harmadik része az 5 film sorozatomnak, remélem meghoztam hozzájuk a kedvet és írjátok meg kommentben, hogy tetszettek a filmek.

Szólj hozzá

5film