2018. dec 23.

2018 sorozatai szerintem

írta: Filmnéző Lehel
2018 sorozatai szerintem

Véget ért egy újabb év és csomó új évaddal lettünk gazdagabbak. Az előző évhez hasonlóan nem egy toplistát csinálnék, hanem egy ilyen kis összegzőként megemlékeznék az említésre méltó sorozatokról.

American Vandal 2. évad

A zseniális első évada után visszatér a Vandal még egy körre, ám ezúttal a rejtélyt nem pénisz graffitik szolgáltatták, hanem egy egyházi iskola diákjainak tömeges fosása az étkezőben. Az eléggé alpári, leginkább egy South Park epizódba illő alapfelvetés ellenére ismét egy nagyon okos évadot kaptunk, ami nagyon szimpatikusan és éretten kezeli a megpedzegetett komoly témákat is. A humor és az iskolai közösség bemutatása pedig továbbra is zseniális és szinte egyedülálló a piacon.

Vikingek 5. évad

Sajnos egyre inkább érződik a Vikingeken, hogy már nem ragyog úgy a sorozat, mint egykoron. Ennek sok oka lehet. Én egyrészt a szétszabdalt cselekményt tudom mondani, meg mintha nem lenne egy konkrét célja az évadoknak és csak kicsit random egymásra dobálják az eseményeket. És persze Ragnar is nagyon hiányzik, minden egyes résszel egyre jobban. De ettől függetlenül még mindig egy nagyon szórakoztató sorozat a Vikingek és a színészek még mindig olyan átéléssel játszanak, hogy szinte már csak az miatt megéri kitartani a sorozat mellett.

 Ozark 2. évad

Jason Bateman-ék sorozata a meglepően nagy kezdeti siker végett megkapta a folytatását. Ez a sorozat tulajdonképpen a Netflix házi aranyélete. Az évad talán a kelleténél picit lassabban csordogált, de az emlékezetes pillanatok nem maradtak el és alkalomadtán azért emlékeztetik a nézőt, hogy ez tényleg nem egy habkönnyű gengszter sztori. A színészi alakítások pedig továbbra is világ színvonalúak. Ilyen egy igazán jó sorozat.

GLOW 2. évad

Ez volt idén az egyik olyan sorozat, ami számomra nagyot lépett előre. Az első évad is teljesen szórakoztató kis komédia volt, pár komolyabb témával, de a folytatás annyira zseniálisan vegyítette a vígjátékos és a drámai részeket, hogy az egyveleg valami igazán elképesztő lett. Pluszba még jön, hogy a zenei felhozatal sokkal emlékezetesebb, a karaktereket jobban megismerjük és a hetedik résszel elkészítették az alkotók minden idők legzseniálisabb filler részét.

The Last Kingdom 3. évad

Ezt a sorit az idén kezdtem el és úgy néz ki pont jókor csatlakoztam be, hisz a harmadik évadát már kizárólag a Netflix forgalmazta. A Magyarországon forgatott sorozat egyébként egy remek alternatíva azoknak, akik még néznének nagyszabású történelmi sorozatokat. Külön érdekessége, hogy nagyjából azt az időszakot dolgozza fel ez is, mint amikor a Vikingek játszódik. Az első pár rész még nem volt annyira combos az elején de idővel a sorozat, megtalálja a saját hangját és a mostani harmadik évadra teljes magabiztossággal nyújtja a jobbnál jobb részeket. Negyedik évad a nagy sikerre való tekintettel be lett rendelve. Szépen lassan a Vikingek is egy komoly kihívóra lel.

Maniac 1. évad

Fukunaga mini sorozata talán az év egyik legkülönlegesebb tv-s élmény volt. Annie és Owen drogtesztes kalandjai a kezdetekben még egy kissé zavarosak voltak és, mintha a sorozat nem találta volna meg egyből a saját hangját, de aztán a második felére valahogy összeáll az egész és nagyon elképesztő végeredmény születik. A saját húsvéti tojásaitól duzzadó sorozat a nagyon kreatív vizualitása ellenére a zenéje volt, ami jó ideg az emberrel marad.

Bodyguard 1. évad

Talán ezt a sorozatot a tv-s világban kevésbé jártasaknak sem kell bemutatnom, hisz olyan népszerű lett egy húzásra, hogy a pilotjával megdöntötte a BBC nézettségi rekordjait aztán a világszintű Netflix forgalmazásnak hála pillanatok alatt a fél világ is ezt nézte. És nem véletlenül, ugyanis akció-thriller szinten nem csak sorozatos, de még filmes téren is egyből nullázta minimum az elmúlt tíz év termését, annyira brutális, amit itt véghezvittek. A sorozat így is egy kerek egészet alkot, de a hatalmas siker miatt rebesgetik az esetleges folytatást, ami ha hozni fogja ezt a szinten mindenkép vevő leszek.

Narcos: Mexico 1. évad

Hatalmas várakozás övezte meg a Narcos spin-off sorozatát ugyanis, nem nagyon lehetett tudni, hogy mire számíthatunk. Lehetett volna az is, hogy teljesen ragaszkodva, a Kolumbiában játszódó évadokhoz megpróbálják azokat lemásolni, de persze az is benne volt a pakliban, hogy inkább valami újjal próbálkozzanak. A jó hír az, hogy úgy sikerült megtartani a hamisíthatatlan Narcos hangulatot, hogy mégis újat mutattak a történetmesélés szempontjából és sikerült egy sokkal hagyományosabb gengszter sztorit elmesélniük. Az ötödik résszel pedig tényleg megmutatták, hogy itt többről van szó, mint egy egyszerű spin-off-ról és szó szerint nagyban gondolkoznak a készítők. Elképesztő akciók, szórakoztató párbeszédek, őrült karakterek, a drogháború tanmeséje jobb formában, mint valaha.

South Park 22. évad

A trolltáras évad óta ismét felfelé ível a sorozat minősége és ez alól a legújabb évad sem kivétel. Visszatértek az epizódikus formátumhoz, am érezhetően jót tett a sorozatnak, valamint a való világ is kezd annyira eltorzult lenni, hogy a készítők nem győznek beleállni a komolyabbnál komolyabb témákba.

Daredevil 3. évad

Most már tény, hogy ezt a sorozatot is elkaszálta a Netflix a Disney streaming szolgáltatása miatt, de ha valami az biztos, hogy ennél epikusabb aligha kérhettünk volna többet, meg persze amúgy is a csúcson kell abbahagyni. Márpedig ez az évad volt a csúcs. És nem csak a szuperhős sorozatok, de ha a mozifilmek mellé is odatesszük, akkor sem találunk olyan alkotást a szuperhős témán belül, ami ennyire kimaxolta volta volna a benne rejlő potenciált. Egy trendnek a kicsúcsosodása volt ez az évad, aminek a szintjét szerintem még egy jó darabig semmi nem lesz képes megközelíteni.

Westworld 2. évad

Az év legnagyobb csalódása volt számomra ez az évad. Mintha fogták volna az összes szórakoztató elemet az első évadból, ami egyébként már ott is vitte a hátán az egész a sorozatot, és egy teljesen önfelszopó, rébuszokban beszélő, kibogozhatatlan és szörnyen unalmas sorozatot csináltak végül. Végig sem néztem az évadot, mert azért, hogy hetente egyszer hirtelen nagyon álmos legyek, azért mert vagy nem történt semmi, vagy ha igen akkor azt se lehetett rendesen megérteni. Az pedig, hogy a részek végi cliffhanger-eket sosem a következő részekben csapták le az már egyenesen gusztustalan húzás volt. Kár érte, mert azért az első évad még egész emlékezetes és kellemes élmény volt.

Sense8: The Series Finale

A Sense8 az egyik legjobb sorozat, amit valaha láttam és idén kapta meg a rajongók által kiharcolt befejező filmjét, ami olyan lett, mint vártuk. Időbeni korlátaihoz képest a főbb szálak igen nagy részét sikeresen lezárja és a sorozat legközkedveltebb elemeiből egy remek kis záró film keletkezik. Az utolsó fél óra az esküvővel pedig az egyik legmeghatóbb jelenet volt, amit valaha láttam.

Roman Empire 2. évad

Ez egy történelmi dokumentum sorozat, amely egy évadban egy történelmi személy életén megy végig. Az érdekessége, hogy a scriptelt, színészekkel eljátszott részek meglepően magas színvonalúak és, mint mezei sorozat is remekül működik, de a bevágott történészek és Sean Bean narrációja csak hozzáad az élményhez. A második évadban a leghíresebb Római, Julius Caesar életét dolgozták fel és egyébként már csak Ceaser lenyűgöző élete miatt is sokkal jobb volt ennek a lendülete, mint az első évadnak.

Altered Carbon 1. évad

Még az év elején jelent meg ez a sorozat, ami ahhoz képest, hogy mekkora produkció volt, meglepően halk sikerrel bírt és hamar, mintha elfeledkeztek volna róla az emberek. Pedig Kovacs vérrel és szexszel teli kalandjai a cyberpunk városban az év egyik legszórakoztatóbb sorozatát eredményezték, ami inkább az akcióra és a badass-ségre ment rá, mintsem a komolyabb kérdések részletes kibontására, de ez így van jól.

Safe 1. évad

Micheal C. Hall visszatért egy komolyabb szerepre ennek a brit sorozatnak a húzóneveként. Az eltűnt lánya után nyomozó gazdag apuka szerepe remekül állt neki, de az egész sorozatra elmondható, hogy a casting-al remek munkát végeztek. A történet egy idő után, azért annyira nem tartogat nagy meglepetéseket, de ettől függetlenül is végig izgalmas tud maradni és a jó karakterek miatt úgyis végig fogjuk nézni.

Lost in Space 1.évad

Ez egy igen nagy húzónév volt a Netflix számára és a sorozat rá is szolgált a hype-ra. Már az első előzetesekben is lejött, hogy bőven mozi szintű lesz a sorozat látványvilága, de azt, hogy egy ennyire klassz kis kalandsorozat lesz a végeredmény csak kevesek reméltek. Megvannak a maga hibái, de a szerethető karakterek és tényleg elképesztő akciójelenetek és látvány nagyon jól elviszik a hátukon a történetet és az évadzáró után bebizonyosodott, hogy az igazi kaland csak ezután jön még.

Blue Planet 2

A Planet Earth második része után nem maradhatott el, hogy Blue Planet-et is folytassák. Az eredmény pedig annyira lélegzetelállító lett, mint amilyenre mindenki számított. Ez a természet sorozat is olyan, hogy legszívesebben iskolákban vetítené ez ember.

End of the f***ing world 1. évad

Nyolcszor húsz percben egy olyan őrült kalandban volt része azoknak, akik adtak egy esélyt ennek a sorozatnak, amihez nagyon hasonlót se láttam még. Nem kell nagy dolgokra számítani, csupán két félőrült tinédzser egymásra találására, ami egy rettentően stílusos kis feel good élmény nyomát hagyja az emberben.

Santa Clarita Diet 2. évad

Drew Barrymore és Timothy Olyphant őrültködése másodjára is remekül működött. Tipikusan az az eset, amikor annyira átjön a képernyőről, hogy mindenki remekül szórakozott a forgatáson, hogy az erősen meglátszik a végterméken is. Talán az a legjobb benne, hogy az eddig látottak alapján ezt akár a végletekig is el tudnák húzni, hisz mindig jött valami elborult ötlet, ami felforgatta a sorozat addigi világát. Aki egy groteszk vígjátékra vágyik, semmiképp ne hagyja ki.

Better Call Saul 4. évad

Hihetetlen ez a sorozat abból a szempontból, hogy négy évad alatt az égvilágon semmit nem változott. Ugyan azt a magas szintet hozza és szépen lassan csordogál és elvan a maga komótos tempójában, miközben tele van az emlékezetesebbnél emlékezetesebb pillanatokkal. A szememben már túlnőtt a Breaking Bad-en, persze ennek a megítélésében majd a sorozat befejezése is közre fog játszani, de addig is „Better Call Saul!”.

Final Space 1. évad

A Final Space volt talán a legnagyobb sorozatos meglepetés idén ugyanis ez a sorozat annyira a semmiből jött és annyira zseniális lett, hogy ez is tipikus esete annak, hogy ezt bizony „látni kell”.

 Ez lenne az én kis összegzőm erről az évről. Szerintetek milyen volt ez az év sorozatos szempontból? Mi volt meglepetés és miben csalódtatok? Írjátok meg a kommenteket és akár fel is hívhatjátok a figyelmemet kevésbé ismert darabokra is, amik lehet, hogy emiatt a következő listán már szerepelni fognak.

Szólj hozzá

Sorozatok