2016. jún 28.

Jack Reacher - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Jack Reacher - kritika

 A film első jelenetében azt láthatjuk, ahogy Jai Courtney karaktere egy parkolóházból lekap a folyó túloldaláról öt ismeretlen embert, majd a következő jelenetben láthatjuk, ahogy az ügynökök elkapják a tettest egy másik ember személyében, aki a kihallgató szobában nem mond semmit, csupán egy nevet ír fel egy lapra, azt, hogy jack Reacher. Az ügynökök el is kezdenek nyomozni Jack után és megtudják, hogy egy leszerelt veterán, aki a leszerelése óta egy szellemként él, mivel szinte semmi aktív irata nincsen. Ezen beszélgetés után egy férfi jelenik meg az ajtójukban és bemutatkozik, hogy Jack Reacher. Ezek után kezdetét veszi a versenyfutó nyomozás Reacher és az ügynökök közöt, hogy megtalálják az igazi tettest.

Egy igen kellemes csalódás volt számomra ez a film, mivel az előzetes után egy igazi oldschool kicsit csavaros történetű akciófilmre számítottam és ezek után kaptam egy politikai thrillert a szokásosnál több akcióval. Ezzel nincs is semmi probléma mivel a film sztorija és a főgonosz körüli rejtély elviszi a hátán a filmet. Valamint jól esik manapság olyan, hagyományos akciójeleneteket látni nagyköltségvetésű filmben, aminek láttán mondjuk egy autós üldözésre gondolok és nem a Verdákra. Ugyan ez igaz a filmben lévő verekedésekre is, mivel nagyon pörgősen lettek felvéve, de mégis látunk minden ütés, aminek hatására elég fájdalmas képsorokat kapunk, főleg a fürdőszobás bunyóra igaz ez, ami rövidsége ellénre is egy nagyon emlékezetes jelenet.

De mi van még az akciókon kívül. Mint mondtam a sztori mögött húzódó kezdeti rejtély jól viszi a hátán a filmet, de kapunk egy pár jó alakítást is, például Tom Cruise szerepében, aki lehet, hogy egy visszavonult Ethan Hunt-ot alakít, de ezt a szerepet még mindig szinte hibátlanul fogja hozzni, lassan olyan lesz neki a szupertitkos ügynök, mint Robert Downey Jr.-nek a Vasember, habár A holnap határában egy igen másfajta akcióhőst alakított. Jai Courtney önmagához képest egész hitelesen alakítja a gátlástalan szarházit, valamint kapunk még egy remekbeszabott cameot Robert Duvall-tól, ami az iskola példája, hogyan kell egy retro stílusú filmben tiszetelettel szerepeltetni egy retro színészt.

Aki vevő egy kicsit lassabb és kimértebb, de annál élvezetesebb akció-krimire az mindenképp tegyen vele egy próbát.

Szólj hozzá

Kritikák