2016. sze 10.

Sultan - kritika

írta: Filmnéző Lehel
Sultan - kritika

Viszonylag sok Youtube kattintás után bukkantam rá ennek a gyöngyszemnek az előzetesére, ami nagyon tetszett nekem. Utána olvastam és megtudtam, hogy Indiában már megjelent és ismerve a hazai forgalmazók hozzáállását és a magyar nézők igényeit lekalózkodtam és megnéztem és hát rég láttam egy ennyire jól elkészített műfaj egyveleget. 

A történet középpontjában Sultan áll, egy indiai suttyó kábel tv-s, aki szabadidejében papírsárkányokat kerget, ám egyszer meg pillantja élete szerelmét, akiről kiderül, hogy egy nagyon tehetséges birkózó. A lány miatt Sultan elkezd birkózni és a kezdeti megaláztatások végett úgy dönt, hogy komolyan veszi a sportot és elkezd tisztességesen edzeni. Mindenki legnagyobb meglepetésére olyan jó érzéke van a sporthoz, hogy három évvel később már indul az olimpián és meg is nyeri. Ezután a siker teljes mértékben a fejébe szál, elkezd kifordulni önmagából és elindul a lejtőn, ahonnan nehezebb lesz visszakapaszkodni, mint elsőre bárki is gondolná.

A film majdnem három óra hosszú, de egyszerűen olyan gyorsan elmegy vele az idő, hogy észre sem vesszük, de már a stáblista pörög a szemünk előtt. Mint fent is írtam egy műfaj egyveleg a film, mivel a motivációs sportfilmen keresztül, egy felemelkedés és bukás történeten át, még egy romantikus musical-nek az elemei is megtalálható benne. Ez így elég bizarrul hangzik és sokan gondolhaják, hogy ez papíron még talán működhet, de a vászon szét kell esnie darabokra egy filmnek, ami ilyen sokat markol, de a Sultan nemhogy nem esik szét, de egy olyan masszív egészet alkot az egyedi hangulatával, amihez foghatót nagyon ritkán lát az ember. Sajnos, azért néha nem működik ez az alapkoncepció, például a Benny Hill-es fogócskázással már átestek a ló túloldalára. A film elején először a visszavonult Sultan-t látjuk és a film első fele igazából egy nagy visszaemlékezés, ami egy jó húzás volt, hogy fenttartsák a hosszú játékidő alatt végig az érdeklődést. A színészek néha egy kicsit túljátszák a szerepüket, de összességében mindenki nagyon jól hozza a karakterét. A kémia nagyon jól működik a szerelmes pár között és nem is tudom mikor láttam ennyire szépen és hitelesen bemutatni két ember szerelmét egyetlen csók nélkül. A mellékszereplők is nagyon érdekesek lettek és a hosszú játékidő végett az átlagnál kicsit részletesebben lettek bemutatva, a kedvencem Sultan mma edzője volt, aki habár nem szerepel sokat, mégis nagyon érdekes a karaktere a háttérsztorija és a sporthoz való hozzáállása miatt. Éneklős táncolós részek csak háromszor voltak a filmben és habár elsőre még kicsit furcsa volt, a nagyszerű zenék és a jó koreográfiák végett hamar megbékéltem velük. Apropó zenék, a filmnek nagyon emlékezetes a soundtrack-je és a visszatérő számok nagyon jól megalapozzák a hangulatot az egyes jelenetekhez.

 A birkózós részek nagyon jól lettek megcsinálva, a meccsek habár kicsit lassabbak, mint a valóságban, de cserébe nagyon látványosak, szerintem birkózást ilyen látványosan még lett filmvásznon ábrázolva. Az edző montázsok pergősek, de semmi újat nem mutatnak, de cserébe nem tolják túl őket, hanem csak akkor van gyúrás, ha annak a cselekményben is szerepe van. A film utolsó harmadára elhagyjuk a birkózás világát és a mostanság sokkal népszerűbb mma kerül a középpontba. Ezek a bunyók a film leglátványosabb jelenetei, ilyen eleven és pörgős harcokat a Warrior óta nem láttam. A lassításokat pedig ízlésesen hazsnálják és tényleg hozzáadnak az élményhez. A szerelmi szál egy nagyon szép ívet ír le a film cselekménye során, ami néhol a könnycsatornákat is beindíthatja. A látvány világ nagyon színes és intenzív, az operatőri munka is világszínvonalú, néhol nagyon szép képeket láthatunk a városokról vagy a nagyobb terekről. Ezek is csak ahhoz járulnak hozzá, hogy az a három óra egyszerűen csak elrepüljön. A filmnek vannak magyar vonatkozásai is, mivel egy pár jelenetet budapesten vettek fel és a technikai részlegen sok magyar munkatárs dolgozott.

Aki szeretne látni egy igazi film kuriózumot vagy szereti a sportfilmeket, az mindenképp tegyen vele egy próbát, mert egy nem mindennapi éményben lesz része.

Szólj hozzá

Kritikák